Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Ας μιλήσουμε για περίεργα παιχνίδια

Στις 8 Νοεμβρίου του 1978, οι 76ers του Julius Erving θα αντιμετωπίσουν την πρώην ομάδα του Doctor, τους New Jersey Nets, στο πιο παράξενο παιχνίδι στην ιστορία της Λίγκας. Στο παιχνίδι που χρειάστηκε 4 μήνες(!) για να ολοκληρωθεί.

Για να μπορέσουμε να αναλογιστούμε λίγο τα γεγονότα, θα πρέπει να κατανοήσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόταν τότε το NBA. Όχι μόνο δεν υπήρχε η διεθνής απήχηση που υπάρχει σήμερα, αλλά ακόμα και στις ΗΠΑ, τα τηλεοπτικά δίκτυα προτιμούσαν να δείχνουν σε κασέτα τους τελικούς, όχι Live αλλά μετά τα μεσάνυχτα, βάζοντας στην θέση τους σίριαλ. Οι παίκτες δεν ταξίδευαν με ιδιωτικά αεροπλάνα της κάθε ομάδας, αλλά με επιβατικά αεροπλάνα, ταξιδεύοντας δίπλα σε καθημερινούς ανθρώπους. Εκείνη την περίοδο οι Sixers είχαν τον καλύτερο παίκτη στην ομάδα τους, αλλά δεν μπορούσαν ακόμα να συμπληρώσουν το απαιτούμενο ταλέντο γύρω του. Οι Nets από την άλλη, μετά την απομάκρυνση του Julius και την είσοδο τους στο NBA θα έκαναν χρόνια για να ξεφύγουν από την αφάνεια. Εκείνη την χρονιά όμως είχαν έναν ελπιδοφόρο νέο στην ομάδα τους. Τον Bernard King.



Ο δευτεροετής King, ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ όλων των εποχών.Εκείνη την συγκεκριμένη χρονιά θα τελειώνε το πρωτάθλημα με 21,6 πόντους ανά παιχνίδι και θα χρειαζόταν κάθε βράδυ double team πάνω του. Σε ένα από αυτά τα double team, εκείνο το συγκεκριμένο απόγευμα, ο King θα πέσει πάνω στον Steve Mix σε ένα drive του προς το καλάθι και θα χρεωθεί επιθετικό φάουλ. Μη αναλογιζόμενος ότι ήδη έχει μια τεχνική ποινή, πηγαίνει, φανερά εκνευρισμένος, μπροστά στον διαιτητή Roger McCann και ουρλιάζει. Αμέσως χρεώνεται με την 2η τεχνική ποινή κάτι που σημαίνει ότι αυτόματα αποβάλλεται. Φεύγοντας κλωτσάει και μια καρέκλα και εκεί είναι που ξεκινάει το μαγικό κομμάτι της όλης υπόθεσης.

Ο έτερος διαιτητής της αναμέτρησης, ο Richie Powers τον χρεώνει με μια τρίτη τεχνική ποινή. Ο προπονητής των Nets, ο Kevin Loughery, τρέχει να διαμαρτυρηθεί και αμέσως χρεώνεται με άλλες 2 τεχνικές ποινές. Έλα όμως που κι αυτός είχε ήδη μία ακόμα. Οπότε και ο Kevin έφτασε συνολικά τις 3. Το παιχνίδι συνεχίζεται, ο Eric Money κάνει ένα φοβερό ματς για τους Nets, αλλά το New Jersey τελικά χάνει στην διπλή παράταση. Α, ναι. Ο Loughery χρειαζόταν κάποιον να τον αντικαταστήσει. Την σκυτάλη πήρε, ο παίκτης/βοηθός προπονητή Phil Jackson. Ναι αυτός ο Phil Jackson, εκείνο το ματς ήταν το προπονητικό του ντεμπούτο. Κλείνει η παρένθεση.


                                                     Ο νεαρός Phil Jackson
Οι Nets αποφασίζουν να διαμαρτυρηθούν για τις 3 τεχνικές ποινές και οι αρμόδιοι, που δεν ήταν ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις του Powers, τους δικαιώνουν. Αποφασίζεται, τα τελευταία 17 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα του αγώνα να παιχτούν ξανά. Όχι άμεσα όμως. Οι ομάδες δεν έχουν περιθώριο για περιττά έξοδα και έτσι αποφασίζεται η επανάληψη αυτής της μιάμισης περιόδου να γίνει στις 23 Μαρτίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνάντηση των 2 ομάδων. Παράδοξο; Ναι. Περίεργο; Σίγουρα. Αρκετά περίεργο για να χαρακτηριστεί ως "το πιο περίεργο παιχνίδι στην ιστορία του NBA"; Όχι, όχι ακόμα. Που λέτε, στις 7 Φεβρουαρίου του 1979, λίγους μήνες μετά το σκηνικό και την τελευταία μέρα της trade deadline,  οι 2 ομάδες αποφασίζουν να περιπλέξουν λίγο παραπάνω τα πράγματα. Οι 76ers στέλνουν στους Nets τους Catchings, Simpson και μετρητά, με τους δεύτερους να στέλνουν στην Philly, τους Money και Skinner. Η Λίγκα ξαναμαζεύεται. Πρέπει να αποφασισθεί αν οι παίκτες θα μπορέσουν να παίξουν με τις καινούργιες τους ομάδες σε εκείνον τον παλιό αγώνα του Νοέμβρη. Κανένα πρόβλημα λένε τα μεγάλα κεφάλια.



Στις 23 του Μάρτη, οι 2 ομάδες θα βγουν στον αγωνιστικό χώρο για να παίξουν αρχικά τα (σχεδόν) 18 λεπτά που απέμεναν από τον προηγούμενο αγώνα. Ο Eric Money θα παίξει και θα σκοράρει και για τις 2 ομάδες, ενώ οι Catchings και Simpson (2 παίκτες που είναι πιο γνωστή εξαιτίας των κορών τους, Tamika Catchings και India Arie αντίστοιχα) αν και έπαιξαν και για τις 2 ομάδες δεν θα καταφέρουν να σκοράρουν. Το αποτέλεσμα θα μείνει αναλλοίωτο. Οι Sixers θα ξανακερδίσουν και οι παίκτες θα μπουν στα αποδυτήρια για ένα γρήγορο μπάνιο, θα φορέσουν τις καινούργιες, καθαρές στολές τους και θα βγουν για τον επόμενο, 48λεπτο, αγώνα με τους ίδιους αντιπάλους! Ενώ οι αγώνες έχουν τελειώσει, ο Julius Erving με το κλασσικό ύφος Doctor J, πλησιάζει τον Eric Money λέγοντας του "Αυτή την φορά ήσουν με τους νικητές." Τουλάχιστον οπως είπε και ο Kevin Loughery: "Άξιζαν και με το παραπάνω τα λεφτά των fans. 2 παιχνίδια στην τιμή του ενός."
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες