Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Για τι ακριβώς μιλάμε;



Στις 7 Μαΐου του 2002 ο Allen Iverson  βγαίνει σε μια συνέντευξη τύπου και επαναλαβάνοντας 22 φορές την λέξη practice αλλάζει τελείως το πως την ακούμε. Τα media βιάστηκαν να αποδώσουν αυτό το γεγονός στο ότι ο Iverson ήταν μεθυσμένος ή υπό την επήρεια. Τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

Οι 76ers έναν χρόνο μετά τους τελικούς της σεζόν 2000-2001, βλέπουν την καινούργια χρονιά να είναι τελείως διαφορετική. Η Φιλαδέλφεια τελειώνει την σεζόν με ρεκόρ 43-39 και καταφέρνει σε μια πολύ αδύναμη Ανατολή να εξασφαλίσει την 6η θέση που οδηγεί στα playoffs. Στον 1ο γύρο αντιμετωπίζει τους πολύ πιο δυνατούς Celtics του Paul Pierce και ενώ είναι πίσω με 2-0 στην σειρά, καταφέρνει να ισοφαρίσει 2-2, να στείλει την σειρά σε ένα 5ο παιχνίδι, αλλά εκεί διαλύεται και χάνει με 87-120. Η σεζόν είχε τελειώσει για τους Sixers (ο 1ος γύρος ήταν στις 3 νίκες τότε) και υπήρχαν ευθύνες που έπρεπε να αποδοθούν κάπου. Ακούστηκαν πολλά για τον ηγέτη της ομάδας, τον Allen Iverson.



Ο AI ναι μεν είχε 30 πόντους ανά παιχνίδι στην σειρά αλλά σούταρε τραγικά (38%) και ήταν ένα σημαντικό κενό στην άμυνα της ομάδας. Έτσι ένα χρόνο μετά το MVP και την μαγική σεζόν του, υπάρχουν φήμες που θέλουν την Φιλαδέλφεια να είναι διατεθειμένη να ανταλλάξει τον Mega-Star της, αν φυσικά υπάρξει μια ανάλογη προσφορά. Έτσι ο Iverson μετά την ήττα, έχει μια έντονη αντιπαράθεση με τον coach της ομάδας Larry Brown, που καταλήγει σε καβγά, με τον Brown να φωνάζει τελικώς ότι δεν πρόκειται να γίνει ανταλλαγή ο Iverson, πείθοντας τον έτσι να παραχωρήσει μια συνέντευξη τύπου στους ρεπόρτερ της ομάδας για το περιστατικό. Ο Iverson όμως, όπως τονίζει και στην συνέντευξη τύπου, είναι ο μόνος από τους παίκτες των Sixers που χρειάζεται να αντιμετωπίζει τέτοια κριτική. Όπως λέει και χαρακτηριστικά ο ίδιος, "Όλοι οι υπόλοιποι που πήγα στον πόλεμο μαζί τους, απολαμβάνουν το καλοκαίρι τους και εγώ πρέπει να είμαι εδώ." Για κάποιο λόγο όλο αυτό δεν μοιάζει δίκαιο. Όπως δίκαιο δεν μοιάζει, οι συμμαθητές της κόρης του Iverson να την ρωτούν αν ο πατέρας της θα μείνει στην πόλη. Δεν αξίζει τέτοια μεταχείριση ένας franchise player και αυτό θέλει να τονίσει κυρίως.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως, αυτό που ταλαιπωρεί ψυχικά τον Iverson είναι άλλο. Εφτά μήνες πριν την συνέντευξη, ο Rahsaan Langford πυροβολείται και σκοτώνεται. Ο Langeford είχε χτίσει, από έφηβος ακόμα, μια στενή φιλία με τον Iverson. Σύμφωνα με τον ίδιο τον AI, ήταν από τους πιο κοντινούς του ανθρώπους, ο τύπος που του έλεγε ποτέ πράττει σωστά και πότε πράττει λάθος. Ο θάνατος του αφήνει ένα πολύ σημαντικό συναισθηματικό κενό. Η δίκη της υπόθεσης ξεκινάει λίγες μέρες πριν το όλο συμβάν.



Τα πράγματα δεν είναι πολλές φορές όπως μας τα παρουσιάζουν, ή όπως εμείς επιλέγουμε να τα βλέπουμε. Ο Iverson είπε κι αλλά πράγματα στην συνέντευξη του. "Είμαι ο MVP, ο καλύτερος παίκτης του κόσμου και όταν χάνω πρέπει να περάσω όλο αυτό; Να ανησυχώ για το αν θα γίνω trade;..... Για μα μέρα προσπαθήστε να μπείτε στην θέση μου. Για ένα λεπτό μόνο να αντιμετωπίσετε αυτά που αντιμετωπίζω εγώ στην ζωή μου. Ο καλύτερος μου φίλος; Νεκρός. Και χάσαμε. Και πρέπει να τα περάσω αυτά όλο το καλοκαίρι, μέχρι να ξεκινήσει και πάλι η σεζόν."
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες