Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

The Godfather




Αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς και πετυχημένους προπονητές στην ιστορία του NBA. Εγκαθίδρυσε το fast-breaking στυλ παιχνιδιού με τις no-look πάσες του Magic στους Showtime Lakers των 80's, κάνοντας το παιχνίδι εκείνης της εποχής πιο θεαματικό και ενδιαφέρον. Είναι το πρόσωπο πίσω από την ανταλλαγή του Shaq στο Miami, την Decision του LeBron και την επιλογή του Wade στο Draft του 2003. Ο λόγος για τον άνθρωπο που δεν φοβόταν να ρισκάρει και ήξερε πάντα τον τρόπο να κερδίζει ανεξάρτητα από τις συγκυρίες, Pat Riley.

Η καριέρα του ως παίχτης ήταν σύντομη. Αγωνίστηκε για δώδεκα χρόνια σε κολλέγιο και NBA, κατέκτησε ένα πρωτάθλημα με τους Lakers το 1972 και το νούμερο 42 αποσύρθηκε από το πανεπιστήμιο του Kentucky.

Η προπονητική του θητεία ξεκίνησε στους Lakers, όταν ο ιδιοκτήτης, Jerry Buss, απέλυσε τον head coach της ομάδας, Paul Westhead, εξαιτίας του χαμηλού τέμπο με το οποίο η ίδια αγωνιζόταν. Μετά την απόρριψη του Jerry West, που προοριζόταν για αντικαταστάτης, ο τέως assistant coach, Riley, ανέλαβε τα ηνία της ομάδας. Το στυλ παιχνιδιού που εφάρμοσε στην ομάδα, ερχόταν σε πλήρη αρμονία με τις απαιτήσεις του Buss. Ο Pat Riley, κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα με τους Showtime Lakers σε περίοδο εννέα χρόνων.


Επόμενος σταθμός της καριέρας του, η ομάδα της γενέτειρας του, New York Knicks. Η αμυντική νοοτροπία που εφάρμοσε, στέφθηκε με επιτυχία στην κανονική περίοδο, αλλά στην post-season οι Knicks έρχονταν αντιμέτωποι με τους Bulls του Jordan, συνεπώς και με τον αποκλεισμό. Το 1994, όμως, εν τη απουσία του Jordan, κατάφεραν να προκριθούν στους Τελικούς του NBA, αλλά ηττήθηκαν στο έβδομο παιχνίδι της σειράς από τους Rockets του σεληνιασμένου εκείνη τη σεζόν Olajuwon.

Την τετραετία του στην Νέα Υόρκη, ακολούθησε η θητεία του στον πάγκο των Miami Heat. Έγινε πρόεδρος της ομάδας και προπονητής. Με τους Alonzo Mourning και Tim Hardaway στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας, οι Heat είχαν μία σίγουρη θέση στα Playoffs, ωστόσο έπεφταν πάνω στην δυναστεία των Bulls. Αποκορύφωμα του ότι έπρεπε να αλλάξει η δομή της ομάδας άρδην, αποτελεί η σεζόν 2001-2002 που οι Heat απέτυχαν να προκριθούν στην post-season. Αυτή ήταν η πρώτη σεζόν που ομάδα του Riley είχε αρνητικό ρεκόρ. Ο «νονός» του NBA ήταν έτοιμος να απολύσει τον... εαυτό του. Ωστόσο, στο Draft του 2003, ο Riley επέλεξε τον Dwayne Wade στο νούμερο πέντε του Draft. Με σκοπό να πλαισιώσει τον Wade, ο Pat αντάλλαξε τους Caron Butler, Lamar Odom και Brian Grant για το δέλεαρ που άκουγε στο όνομα Shaquille O'Neal. Οι Heat κατάφεραν να σηκώσουν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους το 2006 απέναντι στους Mavericks παρόλο που βρίσκονταν πίσω στη σειρά με 0-2. Το 2008 αποφάσισε να αποσυρθεί από τους πάγκους, όντας πλέον πρόεδρος των Heat. Διάδοχος του o Erik Spoelstra.Το καλοκαίρι του 2010, έφερε στο Miami τους Chris Bosh και LeBron James, δημιουργώντας την λεγόμενη Big Three. 
Οι Heat κατέκτησαν ακόμη δύο πρωταθλήματα. Ο Riley παραμένει μέχρι και σήμερα πρόεδρος της ομάδας. 













Συνολικά έχει κατακτήσει εννέα πρωταθλήματα (έξι με τους Lakers ως παίχτης, βοηθός προπονητή και προπονητής και τρία με τους Heat ως προπονητής και πρόεδρος). Έχει στην κατοχή του τρία βραβεία του προπονητής της χρονιάς, υπήρξε εννέα φορές προπονητής στο All-Star Game καθώς και έντεκα φορές προπονητής του μήνα. Το 1996 αναγνωρίστηκε ως ένας από τους καλύτερους προπονητές όλων των εποχών. Έχει προπονήσει παίχτες όπως οι Patrick Ewing, Magic Johnson, Kareem-Abdul Jabbar, James Worthy, Dwayne Wade, Shaquille O'Neal. Το 2011 πήρε το βραβείο του καλύτερου general manager του NBA. Το 2008 εισήχθη στο Hall of Fame. 

Ένας θρύλος που άφησε το στίγμα του στα francishe που διετέλεσε ως προπονητής κατά την διάρκεια της καριέρας του και κατ' επέκταση και στο NBA, στο οποίο είναι μέτοχος εδώ και πενήντα χρόνια.



Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες