Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

A Series to Remember: Boston Celtics vs Philadelphia 76ers 1981





Τίποτα δεν απεικόνιζε καλύτερα τα playoffs από την κόντρα των 76ers και των Celtics. Από τα πρώτα χρόνια της Λίγκας, μέχρι και σήμερα, οι αμέτρητες μάχες στην postseason, οι θρύλοι που έχουν αναδειχθεί μέσα από αυτές, έχουν προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις στους οπαδούς του μπάσκετ ανά καιρούς. Αν θέλαμε να επιλέξουμε μια στιγμή για να απεικονίσουμε αυτή την κόντρα, αναμφίβολα θα ήταν τα playoffs του 1981.



Οι 2 ομάδες έχουν ξεκινήσει την σεζόν φανταστικά. Οι Sixers αφού ξεκινούν την σεζόν με 1-2, κερδίζουν τα 32 από τα επόμενα 34 παιχνίδια τους. Από την άλλη οι Celtics, την ημέρα των γενεθλίων του Larry Bird θα ξεκινήσουν ένα σερί 25 νικών. Πότε θα σπάσει το σερί; Στις 28 Ιανουαρίου, σε ένα ματς απέναντι στους Sixers. Οι 2 ομάδες τα πάνε περίφημα και τελειώνουν με ακριβώς το ίδιο ρεκόρ (62-20) την κανονική διάρκεια αλλά οι Celtics έχουν τον πλεονέκτημα έδρας εξαιτίας μιας νίκης απέναντι στην Φιλαδέλφεια στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν.

23 μέρες μετά, την 21η του Απρίλη, οι Sixers θα σπάσουν για 2η συνεχόμενη χρονιά την έδρα των Celtics. Αυτή την φορά είναι ο Andrew Toney, με μια κρίσιμη βολή, που θα δώσει την νίκη στην Φιλαδέλφεια. Το 2ο παιχνίδι είναι προσωπική υπόθεση του Larry. 14 στα 21 σουτ, άνετη νίκη και η σειρά στα ίσα. Στο 3ο παιχνίδι οι Sixers είχαν απάντηση. Κλειδώνουν τον Parish (1-14 σουτ) και κερδίζουν άνετα με 10. Η φόρα τους συνεχίζεται και στο 4ο παιχνίδι. Οι Celtics όμως επιστρέφουν από το -18 και θα χρειαστεί ο Bobby Jones και ένα πολύ κρίσιμο κλέψιμο στα τελευταία δευτερόλεπτα του παιχνιδιού για να κερδίσει η Φιλαδέλφεια. Πλέον με το σκορ στο 3-1, οι Celtics και ο Bird χρειάζονται ένα θαύμα για να προκριθούν.

Η αρχή γίνεται στο Game 5. Οι Sixers προηγούνται 109-103 αλλά ένα 8-0 στα τελευταία δευτερόλεπτα και ένα κλέψιμο του Robert Parish στον Bobby Jones θα κρίνει ένα 6ο παιχνίδι απαραίτητο. Πηγαίνοντας στην Φιλαδέλφεια οι Celtics ήξεραν ότι θα επιχειρούσαν το ακατόρθωτο. Στα τελευταία 11 παιχνίδια μέσα στο Spectrum μετρούσαν μόνο απογοητεύσεις. Και η αρχή είναι ανάλογη. Οι Sixers τρέχουν ένα σερί 35-18, οι Celtics παλεύουν αλλά δεν μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση μέχρι που η πάλη μεταφέρθηκε στις...κερκίδες. Στην αρχή της 3ης περιόδου, ο Cedric Maxwell θα εμπλακεί με έναν οπαδό και η Βοστόνη θα αφυπνιστεί. Θα επιστρέψει από την κόλαση και θα κερδίσει με 2 πόντους, με τον Kevin Mchale να κάνει την τάπα της ζωής του στον Andrew Toney, 14 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Έτσι λοιπόν προκύπτουν οι 2 πιο θρυλικές λέξεις στην ιστορία των σπορτς. Game 7. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι όποιος κερδίσει την σειρά θα κερδίσει και το πρωτάθλημα. Οι Rockets (40-42) δεν αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση για καμία από τις 2 ομάδες. Τα πάντα παίζονται στους τελικούς της Ανατολής. Μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, οι ομάδες πάνε χέρι χέρι. Τότε, ο Julius Erving πυροδοτεί ένα σερί 14-5 με 10 δικούς του πόντους και οι Sixers μετατρέπουν το -2 σε +7 με 5:30 λεπτά στο ρολόι. Η πλάστιγγα δείχνει να γέρνει και πάλι προς την μια μεριά, αλλά οι Celtics, που επέστρεψαν πολλές φορές από την κόλαση σε αυτή την σειρά, θα το κάνουν άλλη μία. Με τον Bird να ολοκληρώνει ένα σερί 9-0, 1 λεπτό και 3 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, η Βοστόνη θα πάρει το προβάδισμα με 91-89. Ο Mo Cheeks είχε την ευκαιρία με 2 βολές, 29 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, να ισοφαρίσει, αλλά αστόχησε στην μία από τις 2. Έτσι οι Celtics περνούν στους τελικούς του NBA!


                                                          Το φύλλο αγώνα του Game 7


Αυτή η σειρά ήταν η απαρχή της κυριαρχίας των Celtics τα 80s. Αυτή η σειρά έθεσε τα θεμέλια για την καλύτερη κόντρα όλων των εποχών, Larry vs Magic. Ήταν μια σειρά που τα είχε όλα. 2 από τους καλύτερους forwards όλων των εποχών, 10 Hall of Famers, μυθικά σουτ, ένταση, αγωνία, 5 παιχνίδια να κρίνονται στην τελευταία φάση και ένα πρωτάθλημα. Το Philadelphia 76ers εναντίον Boston Celtics του 81', είναι ίσως η καλύτερη σειρά, συμπεριλαμβανομένων τελικών, στην ιστορία της Λίγκας.



Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες