Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Dallas Mavericks 2011: Ένα δαχτυλίδι για όλους



20 Ιουνίου 2006, American Airliness Arena, Dallas

Η σειρά Dallas Mavericks-Miami Heat έχει μόλις τελειώσει. Παρότι οι Mavericks ξεκίνησαν με 2-0, οι Heat με μπροστάρη τον Dwayne Wade κατάφεραν να κερδίσουν τα επόμενα 4 παιχνίδια και να στεφθούν για 1η φορά στην ιστορία τους πρωταθλητές. Για το Dallas ήταν μια ήττα σοκ. Ήταν η 1η φορά που έφταναν τόσο κοντά στο πολυπόθητο τρόπαιο και ενώ έδειχναν ότι μπορούσαν να τα καταφέρουν απέναντι στους Heat, έχασαν 3 παιχνίδια, Game 3, Game 5, Game 6, με 2,  3 και έναν πόντο αντίστοιχα. Ήταν μια ήττα που θα τους σημάδευε.




                              O MVP των τελικών του 2006, "The Dwyane Wade Show"

Την επόμενη χρονιά, οι Mavericks θα είναι ακόμα καλύτεροι. Ο Dirk Nowitzki θα κερδίσει το MVP και το Dallas θα έχει το καλύτερο ρεκόρ σε ολόκληρο το NBA με 67-15! Όλα έδειχνα ότι φέτος θα ήταν η χρονιά τους. Στον 1ο γύρο θα αντιμετωπίσουν τους 8ους Golden State Warriors (τότε φυσικά δεν υπήρχε Steph Curry) που κατάφεραν με πολλές δυσκολίες να μπουν στα playoff, μην μπορώντας να κρατήσουν μια ομοιογένεια στην ομάδα λόγω των προσωπικοτήτων (Matt Barnes, Baron Davis, Stephen Jackson) που υπήρχαν. Όλα έδειχναν ότι το Dallas θα περνούσε εύκολα στον 2ο γύρο. Τo Golden State όμως δεν θα έπεφτε χωρίς μάχη. Θα κερδίσουν το 1ο παιχνίδι μέσα στο Dallas και με τους Baron Davis και Stephen Jackson να κάνουν καταπληκτικές εμφανίσεις πέταξαν εκτός τον Nowitzki και την παρέα του. Το Dallas έγινε εκείνη την στιγμή η 3η ομάδα στην ιστορία, που έχανε στον 1ο γύρο των playoffs όντας το νο1 seed της περιφέρειάς του. Ολόκληρη η ομάδα κατακρίθηκε έντονα. Ιδιαίτερα όμως ο MVP Dirk Nowitzki που είχε μια πολύ κακή σειρά παιχνιδιών ( 19,7 πόντοι και 11,3 rebound αλλά με 38% στα σουτ και 21% στα τρίποντα). Τις επόμενες 3 χρονιές το Dallas θα κατάφερνε να μπει μεν στα playoffs, όμως μόλις 1 φορά θα περνούσε στον 2ο γύρο.


                                    Τα τρελοκομεία των 'We Believe Warriors'

Το καλοκαίρι του 2010, οι μόνοι που είχαν μείνει στο ρόστερ των Mavericks από εκείνη την ομάδα του 2006 ήταν οι Dirk Nowitzki και Jason Terry. Ο 2ος βαρέθηκε να χάνει. Προσπάθησε να εμψυχώσει τους συμπαίκτες του και να τους δείξει ότι πιστεύει σε αυτούς. Πριν ξεκινήσει η σεζόν έκανε τατουάζ το τρόπαιο του πρωταθλητή του NBA. Όταν πήγε 1η φορά στο προπονητικό κέντρο να το δείξει, όλοι γέλασαν μαζί του, τον πήραν για τρελό. Το ρόστερ του Dallas σε καμία περίπτωση δεν ήταν κακό. Δεν συγκρινόταν όμως με τα ρόστερ που είχαν άλλες ομάδες στην Λίγκα. Άλλωστε, το ίδιο αυτό καλοκαίρι, ο Lebron James σε μια συνέντευξη του στο ESPN, κάνει γνωστό ότι θα μετακομίσει στο Miami μαζί με τον Chris Bosh, για να μπορέσουν με τον έτερο superstar Dwayne Wade να κατακτήσουν μαζί όχι ένα αλλά πολλά δαχτυλίδια. Ολόκληρη η Λίγκα τους είχε βαφτίσει πρωταθλητές πριν ακόμα παίξουν μαζί στο παρκέ. Πίσω στο Dallas, η ομάδα αρχίζει δυναμικά, έχει το 2ο καλύτερο ρεκόρ στο NBA, σταματάει κάθε streak που πάει να γίνει (ακόμα και το 12-0 των Spurs, μέσα στο San Antonio) και δείχνει με τον Dirk ηγέτη και τους Caron Butler, Tyson Chandler, Jason Terry και Shawn Marion ως 2α, 3α, 4α και 5α βιολιά αντίστοιχα, έτοιμη για μια μέτρια (όχι πολύ καλή) πορεία στα playoffs. Στις 4 Ιανουαρίου και ενώ ο Dirk είναι τραυματίας και αναμένεται να χάσει 9 παιχνίδια, ο Caron Butler, ο 2ος σκόρερ της ομάδας, τραυματίζεται. Βασικός μπαίνει στην θέση του ο Shawn Marion που καλείται να καλύψει το κενό του τόσο σε επίθεση όσο και σε άμυνα. Χωρίς όμως τους 2 καλύτερους τους παίκτες, Dirk και Butler, η καλή τους πορεία θα σταματήσει. Ο Dirk θα επιστρέψει, θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής και τελικώς θα τερματίσουν στην 3η θέση της Δύσης.


                                            Ο The Jet και το tattoo του

Στον 1ο γύρο των Playoffs θα συναντήσουν τους Blazers του Brandon Roy. Το Portland θα καταφέρει να κλέψει 2 παιχνίδια (το ένα μάλιστα όντας πίσω με 23 στα τέλη της 3ης περιόδου), σε μια σειρά που το Dallas κέρδισε αρκετά δύσκολα. Επόμενος αντίπαλος οι πρωταθλητές Lakers. Τα προηγούμενα 2 χρόνια, ο Kobe και η παρέα του ήταν οι βασιλιάδες των Playoffs. Στην κανονική διάρκεια οι Lakers έχουν κερδίσει 2 φορές στις 3 αναμετρήσεις αλλά εδώ δεν είναι regural. Σε μια σειρά που χρειάστηκε μόλις 4 παιχνίδια για να τελειώσει, οι Mavericks βομβάρδισαν τους αντιπάλους τους πίσω από τα 7,25 και πέρασαν μετά από αρκετά χρόνια στους Τελικούς της Δύσης. Οι άλλοι σειρά της δύσκολης δεν ήταν τόσο μονόπλευρη. Οι νεαροί Thunder της Oklahoma, του Kevin Durant, του Russell Westbrook και του James Harden, χρειάστηκαν 7, δύσκολα,  παιχνίδια για να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Grizzlies. Όταν τα κατάφεραν και βρέθηκαν απέναντι στους Τελικους της Δύσης, οι ξεκούραστοι, έμπειροι και πιο παθιασμένοι Mavericks, τους έκαναν μια χαψιά. Για πρώτη φορά μετά το 2006, το Dallas θα παίξει μπάσκετ τον Ιούνιο. Όπως και το 2006, αντίπαλος τους θα είναι οι Heat. Αυτή την φορά πιο dominant από ποτέ. Το Miami όχι μόνο είχε 3 από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο στο ρόστερ του, αλλά και έναν εξαιρετικό προπονητή και supporting cast. Οι Mavericks έμοιαζαν ένα εύκολα προσπελάσιμο εμπόδιο, όπως όλα τα υπόλοιπα, για τους Heat του Lebron, του Wade και του Bosh. Το πρώτο παιχνίδι πάει σχετικά εύκολα στο Miami, κάτι που φαινόταν ότι θα συμβεί και στο 2ο. Ο Dirk όμως είχε διαφορετική άποψη. Το Dallas θα επιστρέψει από το -15, θα κερδίσει το 2ο παιχνίδι, θα σπάσει το αήττητο σερί των 9 παιχνιδιών εντός έδρας των Heat, θα ανατρέψει το momentum της σειράς και 10 μέρες αργότερα, ο Dirk και η παρέα του θα στεφθούν πρωταθλητές. Η φοβερή τους άμυνα, οι ηρωικές εμφανίσεις του Jason Terry, του Shawn Marion, του Wilson Chandler και όλων των υπολοίπων, αλλά κυρίως η απίστευτη θέληση και αποφασιστηκότητα του Dirk Nowitzki, κέρδισαν το πολυτιμότερο τρόπαιο της Λίγκας. Πόσο σημαντικό ήταν αυτό το πρωτάθλημα; Καταρχάς ήταν το 1ο στην ιστορία των Mavericks. Κατά δεύτερον, επιβεβαιώνει τον Jason Terry, ως μια γαμάτη προσωπικότητα και όχι απλώς ως έναν τρελάρα που κάνει ότι tattoo βλέπει. Ο πιο σπουδαίος λόγος που αυτή η νίκη είναι τόσο σημαντική  είναι ότι οι Mavericks κέρδισαν σαν ομάδα. Από τον Dirk που έγινε ο 1ος Ευρωπαίος Finals MVP και πήρε το τρόπαιο που το έλειπε πιο πολύ από όλα, μέχρι τον τελευταίο παίκτη στο rotation, η ομάδα του Rik Carlisle  αναδείκνυε συνεχώς νέους ήρωες, νέους πρωταγωνιστές. Το ότι αυτοί οι ήρωες έσφαξαν ένα από τα πιο επικά τέρατα στην ιστορία του NBA, προσθέτει ακόμα παραπάνω στον φοβερό θρύλο τους. Όχι κι άσχημα για έναν τύπο που ο Detlef Schrempf, ο μπασκετικός του πρόγονος, τον αποκάλεσε "υπερεκτιμημένο", και ότι "δεν μπορεί να παίξει".




Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες