Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

A Series to Remember: Dallas Mavericks vs Golden State Warriors 2007



 Ένα χρόνο μετά τον χαμένο τελικό του 2006, οι Dallas Mavericks τερματίζουν πρώτοι σε ολόκληρο το NBA στην regural season, με τον Dirk Nowitzki να κερδίζει το MVP. Μια λαμπρή πορεία στα playoffs ήταν ήδη προδιαγεγραμμένη, μέχρι να βρουν μπροστά τους το (διαλυμένο) τραίνο των Warriors.
"We Believe!" φώναζαν τότε οι πολεμιστές του Don Nelson. Εντάξει δε γίνεται μια ομάδα που καταφέρνει να πάρει μέρος στην postseason να μην πιστεύει καθόλου στον εαυτό της θα πει κάποιος. Ναι αλλά συνήθως εκτός από την ίδια την ομάδα υπάρχουν και κάποιο εκτός ομάδας που της δίνουν έστω και λίγες πιθανότητες για μια κάποια πορεία. Εκείνη τη χρονιά δεν συνέβαινε αυτό. Ο οποιοσδήποτε λογικός είχε προδιαγράψει την πορεία του Golden State. Έξοδος από τον πρώτο γύρω έλεγαν ενώ πολλοί εξ αυτών μιλούσαν ακόμα και για σκούπα. Αν κοιτούσε κάποιος τους αριθμούς μόνο υπερβολικό δεν θα έβρισκε το πρώτο κομμάτι αυτής της άποψης. Κι εξηγούμε.

Στην Δύση εκείνη τη χρονιά, πρώτοι τερμάτισαν οι Mavericks συνεχίζοντας το καλό μπάσκετ της προηγούμενης χρονιάς, έχοντας ίδιους στόχους περιμένοντας όμως διαφορετική κατάληξη. Η ήττα στους τελικούς το 2006 είχε πολλές διαιτητικές σκιές. Οι Warriors τελείωσαν τη σεζόν 8οι χάνοντας την 7η θέση στην ισοβαθμία από τους Lakers και έχοντας μικρή απόσταση από τους 9ους τελικά Clippers. Άρα καλούνταν να αντιμετωπίσουν με μειονέκτημα έδρας την καλύτερη ομάδα της περιφέρειας. Μάλιστα κάποια στιγμή τον Μάρτιο είχαν ρεκόρ 26-35 και βρίσκονταν σε δύσκολη θέση έχοντας και πολλούς τραυματισμούς. Όταν επέστρεψαν όμως όλοι κέρδισαν τους Pistons κι ξεκίνησε ένα σερί με 16 νίκες και 5 ήττες ως το τέλος της σεζόν. Ο διακόπτης γύρισε και άρχισε να ακούγεται το We Believe. 



Απέναντι στους είχαν ένα πλεονέκτημα Mavs που ήταν καθοριστικό. Inside information. Ο Don Nelson είχε έρθει από το Dallas μόλις πριν από έναν χρόνο. Άρα όπως ήταν φυσικό ήξερε πολύ καλά συστήματα, πρόσωπα, βασικά σημεία φιλοσοφίας, tendencies, δυνάμεις κι αδυναμίες των αντιπάλων ως μονάδες αλλά και ως σύνολο. Κατάφερε να πείσει τους παίκτες του ότι μπορούν. Σε αυτό συνέβαλε και η γενική πεποίθηση που είχαν σχηματίσει τα media γι αυτούς, αποκαλώντας τους προβληματικούς χαρακτήρες και τελειωμένους από την σειρά. Πείσμωσαν και κατάλαβαν ότι είχαν μπροστά τους μια πολύ δύσκολη σειρά που θα μπορούσε όμως να μετατραπεί σε ένα statement που θα έδειχνε ότι είναι εδώ και δεν είναι οι εύκολοι που όλοι νομίζουν ανεξάρτητα από το αν και πόσο μακριά θα τραβούσε το ματσάρισμα. Και έφτασε η ώρα των playoffs. 

Στο πρώτο παιχνίδι ο Dirk σούταρε με 4/16 και το Golden State στηριζόμενο κυρίως σε Baron Davis και Stephen Jackson με 33 και 23 πόντους αντίστοιχα έφτασε στη νίκη και το break με 97-85. Στο Game 2 το Dallas υπερασπίστηκε την έδρα του και κέρδισε με 99-112 με την τετράδα Howard, Harris, Terry, Dirk να βοηθάει το μέγιστα, μαζί και με τον Stackhouse από τον πάγκο. Στην άλλη πλευρά η 20άρα του Richardson δεν έφτασε. Η σειρά μεταφέρεται στο Oakland. 


Στο Game 3 το γήπεδο που είχε να δει postseason 13 χρόνια, ήταν γεμάτο. Οι πολεμιστές το εκμεταλλεύτηκαν κέρδισαν με 91-108 κι έκαναν το 1-2. Είχαν 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων έναντι τριών των Mavericks. Πλέον τα πράγματα άρχισαν να σοβαρεύουν. Στον 4ο αγώνα έγινε μια μάχη. Το momentum άλλαξε όταν ο Davis ευστόχησε από το κέντρο με τη λήξη του ημιχρόνου. Ο Dirk με τον Howard τον Terry και ξανά τον Stackhouse από τον πάγκο δεν κατάφεραν να επικρατήσουν αφού οι Warriors κυρίως με Davis αλλά και με την 3αδα Pietrus Jackson Richardson κέρδισαν με 99-103 γράφοντας το 1-3. Πλέον ο αποκλεισμός ήταν όχι απλά ορατός αλλά εκτός απροόπτου και επικείμενος. Το Game 5 ήταν do or die για το Dallas. O Dirk έκανε το καλύτερο του ματς με 30 πόντους με το Dallas να έχει άλλους 5 παίκτες σε διψήφια νούμερα. Οι Warriors είχαν έναν λιγότερο. Έχασαν με μικρή διαφορά 112-118, το Dallas επέζησε κι έκανε το 2-3. 

Το Game 6 ήταν και το τελευταίο. Όλοι οι βασικοί των πολεμιστών ήταν διψήφιοι με πρώτο τον Jackson που σταμάτησε στους 33. Από την άλλη πλευρά ο Dirk έμεινε χαμηλά και ο Howard με τον Stackhouse και τους υπόλοιπους δεν μπόρεσαν να στείλουν την σειρά σε 7ο ματς. Έχασαν με 86-111 και το Golden State ολοκλήρωσε το upset που δεν πίστευε κανείς οτι θα συνέβαινε. Κανείς εκτός από εκείνους. Πέρασαν. Μπορεί να έχασαν στον επόμενο γύρο από τους Jazz αλλά το statement το είχαν κάνει γράφοντας ιστορία, όντας η 3η ομάδα στην ιστορία της Λίγκας που κερδίζει τον 1ο γύρο των pllayoffs ως 8ο seed.






Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες