Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Ο Bob και η Missie




" Κάνε το καλύτερο που μπορείς όταν κανείς δεν είναι εκεί για να σε δει. Αν το κάνεις αυτό τότε μπορείς να πετύχεις σε οτιδήποτε βάλεις στο μυαλό σου."
Το παραπάνω είναι ένα από τα πιο διάσημα quotes του Bob Cousy του θρυλικού παίκτη των Celtics  που κατέκτησε 6 πρωταθλήματα με την ομάδα της Βοστόνης, έγινε 13 φορές All-Star στα 13 του χρόνια με τους Celtics, κέρδισε το MVP του 1957 και μπήκε 10 φορές στην καλύτερη πεντάδα της Λίγκας. Ο Cousy ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του και ήταν ένας πραγματικά σπουδαίος παίκτης. Σε αυτή του την ιστορία όμως δεν θα μας απασχολήσει το πόσο καλός ήταν στο παρκέ.


Το 1950 και ενώ έχουν περάσει 6 μήνες από την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο του Holy Cross, παντρεύεται το κορίτσι του από το λύκειο την Missie Ritterbusch. Ο γάμος τους δεν ήταν καθόλου συνηθισμένος. Ο Bob παίζοντας στους Celtics ήταν αναγκασμένος να λείπει συνέχεια από το σπίτι. Το βράδυ του γάμου τους το πέρασε στο γήπεδο ενώ λίγο μετά έφυγε για 2 βδομάδες σε ένα σερί εκτός έδρας παιχνιδιών. Ο Bob έλειψε πολλά χρόνια από το σπίτι.. 13 χρόνια ως παίκτης των Celtics, ενώ μετά συνέχισε την καριέρα του ως προπονητής και ως εκφωνητής αγώνων. "Ήμουν απασχολημένος παίζοντας ένα παιδιάστικο παιχνίδι. Νόμιζα ότι το να βάλω την μπάλα στο καλάθι ήταν σημαντικό. Εκ των υστέρων έπρεπε να συμμετέχω πιο πολύ στα θέματα της οικογένειας." Όσο λοιπόν ο Cousy μεταμόρφωνε το παιχνίδι, η γυναίκα του τον περίμενε πίσω στο σπίτι με τις 2 κόρες τους. Η Missie αν και ο άντρας της έλειπε, φρόντιζε μέσω των ιστοριών της, να μην τον ξεχνούν οι 2 κόρες τους. Ήταν δυναμική γυναίκα. Ήταν υπέρ του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της ειρήνης, της άρεσε να μιλάει για πολιτικά και να ασχολείται με τον κήπο της, ήταν μέλος των προσκόπων, αποτέλεσε παράδειγμα και μέντορας για της γυναίκες επαγγελματιών αθλητών και βοήθησε πολύ τις γυναίκες των Αφροαμερικανών παικτών των Celtics, σε μια περίοδο που ο φυλετικός ρατσισμός βρισκόταν στα ύψη.


Η Missie περιποιείται τον Bob μετά από έναν τραυματισμό στο πόδι.


Όταν ο Cousy αποφάσισε να δώσει τέλος στην καριέρα του, οι 2 τους αναπλήρωσαν όλο τον χρόνο που έχασαν στα πρώτα χρόνια τους ως σύζυγοι εξαιτίας των ταξιδιών του Bob. "Τα πιο πολλά ζευγάρια έχουν τα καλύτερα τους χρόνια στην αρχή. Εμείς τα είχαμε στο τέλος." Ο Bob και η Missie ζούσαν μια ευτυχισμένη ζωή. Μέχρι την στιγμή που η Missie ανέπτυξε άνοια. Στην αρχή ξεκίνησε επαναλαμβάνοντας την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά. Έδειχνε αποπροσανατολισμένη, μπερδεμένη και δυσκολευόταν να διατηρήσει την ισορροπία της. Όντας όμως δυναμική και καταφέρνοντας να αναγνωρίσει τον άντρα της, δεν παραδέχθηκε ποτέ ότι είχε άνοια. Έτσι ο Cousy κατέστρωσε ένα game plan, όπως συνήθιζε να κάνει και στα χρόνια του στο παρκέ, για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι η κάποτε ανεξάρτητη γυναίκα του ήταν υγιής και γεμάτη ζωή. Επειδή η Missie πίστευε πως μπορούσε να οδηγήσει, έβαζε κάθε χειμώνα να μεταφέρουν το αυτοκίνητό τους στο εξοχικό τους στην Florida, όπου περνούσαν τον χειμώνα, έτσι ώστε η Missie να το βλέπει από το παράθυρο. Στον κήπο τους, τον κήπο που τόσα χρόνια λάτρευε και φρόντιζε η γυναίκα του, φύτεψε κόκκινα πλαστικά λουλούδια έτσι ώστε να πιστέψει ότι τα έχει κάνει η ίδια. Ξυπνούσε κάθε πρωί 2-3 ώρες πριν, έκανε τις δουλειές του σπιτιού και φρόντιζε η Missie να παίρνει τα χάπια της και να τρώει το πρωινό της: μια μπάρα δημητριακών και μια μπανάνα. Μετά πήγαινε πάνω στο δωμάτιο, την ξυπνούσε έτρωγαν μαζί, την έπειθε ότι όλες τις δουλειές τις έκανε η ίδια και διάβαζαν μαζί την εφημερίδα επί 2-3 ώρες, επειδή στην Missie άρεσε να υπογραμμίζει κάθε πρόταση που διάβαζε με έναν μαύρο μαρκαδόρο.


Η οικογένεια Cousy παίζει μπάσκετ.

 
"Όταν είσαι με τον σύντροφο σου για 63 χρόνια, όταν έχει κάποιο πρόβλημα σπεύδεις να τον βοηθήσεις ακόμα και αν σε εκνευρίζει, ακόμα και αν έχετε σκαμπανεβάσματα στην σχέση σας. Όταν ένας άνθρωπος τόσο κοντινός σου χρειάζεται βοήθεια, κάνεις τα πάντα για να τον βοηθήσεις. Ο κόσμος μου λέει ήσουν τόσο καλός και τέτοια. Μα τι έκανα; Μάζευα τα σκουπίδια και σιγουρευόμουν ότι έπαιρνε τα χάπια της. Επομένων δεν ήταν αγγαρεία αλλά μέρος του να είσαι με κάποιον." Ο Cousy έκανε ότι μπορούσε να κάνει. Απομονώθηκε κοινωνικά και εκτός από κάθε Πέμπτη που έβγαινε με τους φίλους του (night out with the boys), περνούσα όλο τον υπόλοιπο χρόνο του με την γυναίκα του. Κάθε τρεις μήνες πήγαινε κάπου και ούρλιαζε για να ξεσπάσει. Όλα αυτά ενώ δεν ζήτησε βοήθεια από κανέναν. Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2013 και ενώ οι 2 τους επιστρέφουν από ένα ρομαντικό δείπνο, η Missie υπέστη ένα πολύ σοβαρό εγκεφαλικό και 2 εβδομάδες μετά θα σβήσει. Ο Bob εκπλήσσει τον κόσμο και παραχωρεί συνέντευξη για την γυναίκα του. "Αυτό που μου λείπει πιο πολύ είναι ότι δεν μπορώ να βάλω τα χάπια πάνω στο τραπέζι το πρωί και δεν μπορώ να την φροντίζω πλέον." Στην ερώτηση αν της μιλάει ακόμα, ο άλλοτε σταρ των Celtics απάντησε: "Ακούγεται αλλόκοτο αλλά ναι το κάνω. Αν οι τύποι με τις άσπρες μπλούζες ήταν μαζί μου στο σπίτι, θα με έκλειναν μέσα επειδή μιλάω στις φωτογραφίες στον τοίχο αλλά έτσι είναι ο τρόπος μου να την κρατάω ζωντανή."

Η Mary "Missie" Ritterbusch και ο Robert Joseph Cousy, ήταν ένα παράδειγμα προς μίμηση. 63 χρόνια γάμου, 2 παιδιά και υπέροχες αναμνήσεις που ο Cousy, στα 90 του πλέον, θα θυμάται για το υπόλοιπο της ζωής του.



Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες