Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

What If: Latrell Sprewell




Όταν αναφερόμαστε σε παίκτες που αν και είχαν ταλέντο, δεν κατάφεραν να φτάσουν στο 100% των δυνατοτήτων τους, πολλά ονόματα μας περνάνε από το μυαλό. Brandon Roy, Greg Oden, Derrick Rose, Tracy Mcgrady, Len Bias, Penny Hardaway κλπ. Μεγάλοι παίκτες που όμως οι τραυματισμοί (ή ο θάνατος, βλέπε Len Bias) δεν τους άφησαν να ξεδιπλώσουν στον απόλυτο βαθμό το ταλέντο τους. Σε αυτή την ιστορία, θα μιλήσουμε για έναν τέτοιο παίκτη με ανάλογο ταλέντο, που όμως αυτό που τον κράτησε πίσω από το να κάνει μια καριέρα που του άξιζε δεν ήταν οι τραυματισμοί, αλλά ο ίδιος του ο εαυτός. Σε αυτή την ιστορία θα μιλήσουμε για τον Latrell Sprewell.


Τα πρώτα χρόνια
Γεννημένος στο Milwaukee στις 8 Σεπτεμβρίου του 1970, ο 'Spre' πέρασε μια αρκετά δύσκολη παιδική ηλικία. Οι γονείς του μάλωναν συχνά. Ο πατέρας του έσπαγε τους καθρέφτες, πετούσε καρέκλες, έσπαγε πράγματα και όταν αυτό τελείωνε έπαιρνε το αυτοκίνητό του, έβαζε όλα τα πράγματα της γυναίκας του μέσα και έφευγε. Πολλές φορές χρειάστηκε να επέμβει και η αστυνομία. Έτσι η μητέρα του Sprewell, αποφάσισε να του κάνει μήνυση. Ο πατέρας του μπήκε ξανά στην φυλακή και η μητέρα του βρήκε άλλον σύντροφο. Ούτε όμως ο νέος της σύντροφος ήταν άγιος. Ο 'Spre' χτυπήθηκε πολλές φορές από τον σύντροφο της μητέρας τους, με αποτέλεσμα να μην θέλει να μένει πια εκεί. Έτσι μέχρι τα 17 του δεν είχε σταθερό σπίτι και γυρνούσε στον πατέρα του, στην μητέρα του και στις γιαγιάδες του. Λόγω της αστάθειας που επικρατούσε στην οικογένεια του, δεν κατάφερε ποτέ να παίξει μπάσκετ σε ομάδα. Στην τελευταία του χρονιά στο λύκειο όμως όλα θα αλλάξουν. Ο προπονητής της σχολικής ομάδας του λυκείου του, τον πλησίασε στον διάδρομο του σχολείου και τον ενθάρρυνε να δοκιμαστεί για να παίξει στην ομάδα. Όχι μόνο πήρε μέρος στο δοκιμαστικό και έγινε μέρος της ομάδας, αλλά την μοναδική χρονιά που έπαιξε μπάσκετ στο λύκειο ο 'Spre' έβαζε 28 πόντους ανά παιχνίδι. Στην Αμερική όμως μια χρονιά δεν είναι αρκετή. Έτσι ο ήρωας μας δεν έγινε recruit από κανένα μεγάλο κολέγιο και έτσι συνέχισε την καριέρα του για το επόμενο 2 χρόνια στο Three Rivers Junior College, πριν πάρει μεταγραφή για το Πανεπιστήμιο της Alabama όπου θα συναντήσει τον Robert Horry. Την τελευταία του χρονιά στο κολέγιο είχε 17,8 πόντους μέσο όρο και 7,2 rebounds.



Η πρώτη εμπειρία με την Λίγκα
Δηλώνοντας διαθεσιμότητα στο Draft του 1992, στο Draft που υπήρχαν παίκτες όπως ο Shaquille, o Mourning και ο Laettner, o Sprewell ήξερε ότι δεν θα είχε τα φώτα πάνω του. Με το 24ο πικ όμως, οι Warrriors κάνουν την έκπληξη και τον επιλέγουν. Οι φίλοι της ομάδας απορούν. Κανείς δεν τον ήξερε. Στον training camp όμως, ο rookie από το Milwaukee θα φρόντιζε όλοι να τον μάθουν. Τρέχει, κλέβει, ταπώνει, καρφώνει και αμέσως οι Warriors καταλαβαίνουν ότι έχουν κάτι καλό στα χέρια τους. Στα 6 χρόνια που θα μείνει στο Oakland θα γίνει 3 φορές All-Star και θα μπει από μια φορά στην καλύτερη πεντάδα και στην δεύτερη καλύτερη αμυντική πεντάδα της Λίγκας. Τα πράγματα όμως δεν πάνε και τόσο καλά στην ομάδα. Οι Warriors, πολλές φορές εξαιτίας κακών χειρισμών και απαίσιων trades ( έσπασαν το Run TMC, ανταλλάξαν τον Webber), στα 6 αυτά χρόνια θα μπουν μόλις μια φορά στα playoffs, όπου και θα χάσουν με 3-0 στον 1ο γύρο. Ο 'Spre' που είναι εκνευρισμένος με την ομάδα, βλέπει τους ιθύνοντες να προσλαμβάνουν τον P.J. Carlesimo ως 1ο προπονητή. Οι 2 τους ποτέ δεν τα πήγαν καλά. Το αποκορύφωμα όμως ήρθε την 1η Δεκεμβρίου του 1997. Μετά από κάποιες παρατηρήσεις του Carlesimo στον Sprewell, οι 2 τους αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες και μόλις πλησίασαν αρκετά κοντά, ο τελευταίος άπλωσε τα πολύ δυνατά χέρια του και προσπάθησε να πνίξει τον πρώτο. 10 ολόκληρα δευτερόλεπτα πέρασαν πριν οι υπόλοιποι παίκτες και προπονητές καταλάβουν τι γίνεται και επέμβουν να τους χωρίσουν. Ο Sprewell πηγαίνει στα αποδυτήρια, κάνει μπάνιο, αλλάζει ρούχα και επιστρέφει για να ξαναεπιτεθεί στον προπονητή του, πριν τον σταματήσουν και πάλι οι παίκτες και οι προπονητές. Η αρχική του τιμωρία ήταν 10 ημέρες. Μόλις όμως μαθεύτηκε από τα ΜΜΕ το περιστατικό, η Λίγκα τον αποβάλει για το υπόλοιπο της σεζόν και το συμβόλαιο του με τους Warriors παγώνει. Ήταν ξεκάθαρο ότι πλέον δεν χωράει στην ομάδα. Οι Warriors στο τέλος της χρονιάς τον στέλνουν στην Νέα Υόρκη με αντάλλαγμα τον John Starks.



Η αναγέννηση
 Απουσιάζοντας από τα γήπεδα σχεδόν για 1,5 χρόνο ( Η σεζόν 1998-1999 ήταν η χρονιά του lockout, οπότε οι αγώνες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο), δείχνει σημάδια σκουριάς. Το κλίμα όμως είναι τελείως διαφορετικό. O 'Spre' νιώθει για 1η φορά ότι βρίσκει το μπασκετικό σπίτι του. Οι Knicks θα μπουν στα playoffs ως 8οι και θα καταφέρουν να φτάσουν μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ όπου και θα χάσουν με 4-1 από τους Spurs. Ο 'Spre' όμως εντυπωσίασε. Στα game 2 και 4 πέτυχε 26 πόντους, ενώ στο 5ο και τελευταίο παιχνίδι έγραψε 35 πόντους. Στα 5 χρόνια που έμεινε στην Νέα Υόρκη, έδειχνε ότι είχε βρει το μέρος που του ταιριάζει. Αν εξαιρέσουμε ότι στο training camp των Knicks το 2002 παρουσιάστηκε με σπασμένο χέρι, ο ήρωας μας δεν προκάλεσε ξανά πρόβλημα. Οι Knicks όμως έχαναν. Τις 2 τελευταίες του χρονιές εκεί, η ομάδα δεν μπήκε καν στα playoffs. Έτσι στις 23 Ιουλίου του 2003 ξαναγίνεται ανταλλαγή. Αυτή την φόρα προορισμός η Minnesota του Kevin Garnett και του Sam Cassell. Οι 3 τους την επόμενη σεζόν θα οδηγήσουν το franchise στην 1η θέση της Δύσης με ρεκόρ 58-24, φτάνοντας μέχρι τους τελικούς της Δύσης όπου και θα αποκλειστούν από τους Lakers του Shaq και του Kobe.



Τον Οκτώβριο του 2004, οι Timberwolves θα του προσφέρουν ένα συμβόλαιο 21 εκατομμυρίων για τα επόμενα 3 χρόνια. Το ήδη υπάρχον συμβόλαιο του, του πρόσφερε περισσότερα, αλλά έληγε στο τέλος της χρονιάς. Φανερά προσβεβλημένος από την κίνηση των Timberwolves, ο 'Spre' δηλώνει δημόσια πως το 7 εκατομμύρια τον χρόνο δεν είναι αρκετά ούτε για να ταΐσει την οικογένειά του. Αυτό ήταν. Εκείνη η σεζόν ήταν η χειρότερη της καριέρας του. Μετά το τέλος της και για τα επόμενα 2 χρόνια, δέχτηκε αρκετά τηλεφωνήματα για να υπογράψει με διάφορες ομάδες αλλά με πολύ λιγότερα χρήματα από 7 εκατομμύρια. Ο Sprewell προσβλήθηκε. Δεν σκέφτηκε ούτε μία από τις περιπτώσεις των Spurs, Mavericks ή Lakers. Και κάπως έτσι έμεινε στα αζήτητα. Δεν έπαιξε ποτέ ξανά μπάσκετ και το άστρο του, ένα άστρο που τις μέρες που έλαμπε μπορούσε να φωτίσει ολόκληρο το Garden μόνο του, έσβησε πολύ πολύ άδοξα.










Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες