Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία




Ας πάμε πίσω στην ημέρα που ο Tracy McGrady έσπασε κάθε όριο πραγματικότητας.
Το ημερολόγιο έγραφε 9 Δεκεμβρίου 2004. Οι Houston Rockets των McGrady και Yao υποδέχονταν τους Spurs των Duncan,Ginobili και Parker. Οι Spurs έχουν ξεκινήσει τη σεζόν εκπληκτικά και είναι πριν το παιχνίδι στο 16-5. Από την άλλη μεριά, οι Rockets βρίσκονται σε μια πολύ μέτρια κατάσταση έχοντας 9 νίκες και 11 ήττες. Το καλοκαίρι σε μια μεγάλη ανταλλαγή, η ομάδα πήρε τον McGrady που όμως μέχρι εκείνη την ημέρα δεν εντυπωσίαζε τους πρώτους μήνες στο Houston. Οι Spurs φαινόταν ότι θα έπαιρναν μια εύκολη νίκη αφού κέρδιζαν με 8, με μόλις  43 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του παιχνιδιού. Ο τύπος όμως με το 1 στην πλάτη είχε μια τελείως διαφορετική άποψη.





Ο McGrady παίρνει την μπάλα από την baseline την κατεβάζει μέχρι το τρίποντο και σουτάρει μπροστά από τον Malik Rose για 3. Bang. Η διαφορά στους 5. Οι Spurs επαναφέρουν και οι Rockets κάνουν φάουλ. Στην γραμμή ο Devin Brown που είχε μέχρι εκείνο το σημείο 6/6. Ο Brown δεν λανθάνει ούτε τώρα. 2/2 βολές και η διαφορά στους 7 με 31,9 στο ρολόι. Ο McGrady παίρνει την μπάλα και αυτή την φορά έρχεται πάνω του ο Bruce Bowen, ένας από τους καλύτερους περιφερειακούς αμυντικούς στην ιστορία της Λίγκας. Ο McGrady δέχεται ενα σκριν στην κορυφή από τον Yao, ο Bowen ζητάει αλλαγή και ο Duncan βρίσκεται πάνω στον T-Mac. Ο T-Mac πηγαίνει στο σημείο του γηπέδου που γράφει Toyota Center, κάνει μια προσποίηση, ο Duncan στον αέρα, τρίποντο και φάουλ. Βάζει την βολή και η διαφορά στους 3. Στην επαναφορά οι Rockets πιέζουν αλλά δεν μπορούν να κλέψουν. Έχοντας περάσει ήδη 8 δευτερόλεπτα, οι Rockets κάνουν φάουλ και στέλνουν τον Tim Duncan στις βολές που μέχρι τότε είχε 10/12. Ο Duncan εξιλεώνεται για την προηγούμενη φάση. 2/2 βολές και η διαφορά στους 5 με 16,2 στο ρολόι. Οι Rockets παίρνουν το τελευταίο τους time out. Στην επαναφορά ο Andre Barrett δυσκολεύεται να βρει κάποιον συμπαίκτη του και κυρίως τον T-Mac τον οποίον πιέζουν οι Parker και Bowen. Τελικώς λίγο πριν από τα 5 δευτερόλεπτα ο Barrett πετάει την μπάλα ψηλά πάνω από το κεφάλι του Parker και ο McGrady την παίρνει. Πηγαίνει πάλι στο ίδιο σημείο με πριν αλλά αυτή την φορά ο Bowen κάνει τα πάντα τέλεια. Τον ακολουθεί, δεν του δίνει καθόλου χώρο, σηκώνει τα χέρια την σωστή στιγμή χωρίς να κινδυνέψει να κάνει φάουλ. BANG. Η μπάλα πάει μέσα. Η διαφορά πλέον στο σουτ. Οι Rockets, αρχίζουν και πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι Spurs αρχίζουν και πιστεύουν ότι μπορούν να χάσουν. Όντας άψογοι στις 2 προηγούμενες κατοχές τους, οι Spurs επαναφέρουν την μπάλα με 11.2 στο χρονόμετρο. Η μπάλα πάει στον Devin Brown, αυτός πηγαίνει προς τα μέσα και γλυστράει. Ο McGrady είναι και πάλι εκεί και μαζεύει την μπάλα. Τρέχει το γήπεδο και προσπαθεί να φύγει πάλι στο sweet spot του. Ο Tony Parker όμως διαβάζει την φάση και του κλείνει τον διάδρομο. Ο ήρωας μας αναγκάζεται να πάει αριστερά σηκώνεται ακριβώς πάνω από το σηκωμένο χέρι του Brent Barry που ήρθε ως βοήθεια, αφήνει την μπάλα από τα χέρια του την ώρα που ο ίδιος αρχίζει και πέφτει προς το έδαφος και πετυχαίνει το τελευταίο και πιο δύσκολο τρίποντο εκείνης της ημέρας. Οι Rockets κέρδισαν ένα παιχνίδι που κανείς δεν περίμενε να κερδίσουν.



Αλλά ας δούμε όμως με μαθηματικά πόσο απίθανη ήταν αυτή η νίκη του Houston.
1) Ο McGrady είχε μέχρι εκείνο το σημείο 1/8 τρίποντα. Γενικότερα εκείνη την σεζόν σούταρε με 32,7%. Οι πιθανότητες το να βάλει 4 σερί ήταν 1,1%. Οι αριθμοί όμως είναι ο καλύτερος τρόπος να πεις ψέματα. Το ποσοστό αυτό αναφέρεται σε φυσιολόγικες προσπάθειες 3πόντων. Σε καμία περίπτωση όμως οι προσπάθειες δεν ήταν φυσιολογικές. Δεδομένης δηλαδή της δυσκολίας των σουτ, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να είναι αρκετά πιο κάτω.
2) Ο McGrady έβαλε 13 πόντους σε 33 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι είχε 0,39 πόντους ανά δευτερόλεπτο. Αν μπορούσε να κρατήσει αυτόν τον ρυθμό και τα 48 λεπτά, στο τέλος του παιχνιδιού θα είχε σκοράρει 1134 πόντους. Αν για ενάμησι μήνα βρισκόταν σε αυτόν τον ρυθμό, θα ήταν ο πρώτος σκόρερ της Λίγκας, ξεπερνώνοντας τον Kareem Abdul Jabbar που είχε 38.837 με το τέλος της καριέρας του.
3) Χθες το βράδυ οι Clippers πέτυχαν 8 πόντους στα 12 λεπτά της 4ης περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι ο T-Mac σκόραρε σχεδόν 35 φορές καλύτερα ανά δευτερόλεπτο από ότι μια ολόκληρη ομάδα.
4) Οι Spurs εκείνη την σεζόν είχαν την καλύτερη άμυνα στην Λίγκα, αφήνοντας τους αντιπάλους τους να παίρνουν τα λίγοτερα τρίποντα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα.
Οι 13 πόντοι του T-Mac ήταν μια μεγάλη ανατροπή των Rockets. Γιατί όμως μιλάμε για τον McGrady και όχι για την ανατροπή ενός ολόκληρου franchise; Σίγουρα ένας λόγος είναι γιατί το 1ο είναι σαφώς πιο εντυπωσιακό. Αν παρατηρήσουμε όμως το βίντεο καλύτερα θα καταλάβουμε γιατί. Στα 43 δευτερόλεπτα που είναι στο ρολόι, οι συμπαίκτες του McGrady ακουμπούν την μπάλα μόνο για να του την δώσουν στην επαναφορά. Κανείς δεν ακούμπησε την μπάλα σε αυτά τα 43 δευτερόλεπτα ενώ ο χρόνος κυλούσε. Η μόνη ουσιαστική βοήθεια που πήρε ήταν το screen του Yao στο τρίποντο και φάουλ.
Σε κάθε περίπτωση εκείνα τα 43 δευτερόλεπτα είναι μοναδικά, κάθε ένα από αυτά. Ο T-Mac ήταν ένας στρατός από μόνος του, που κάποιες φορές δεν μπορεί να τον σταματήσει ούτε η ίδια η πραγματικότητα.
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες