Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Ένα βλέμμα αρκεί για να καθορίσει μια καριέρα


Ήταν 7 Ιουνίου του 2012. Οι Boston Celtics των Garnett, Pierce, Allen και Rondo φιλοξενούν τους Miami Heat των Lebron, Wade και Bosh στο γεμάτο με 19.000 κόσμο TD Garden για το 6ο παιχνίδι των τελικών της Ανατολής. Με την Βοστόνη να παίζει μέσα στην έδρα της και να προηγείται στην σειρά με 3-2, οι Heat και οι Big 3 χρειάζονται ένα θαύμα, κάτι που θα τους ξυπνήσει και θα γυρίσουν τον διακόπτη για να μην πάνε πρόωρα σπίτι τους. Εκείνη την μέρα ο Lebron James κατέστρεψε μια επικείμενη γιορτή με μία από τις πιο clutch παραστάσεις που έχουμε δει ποτέ στα playoffs.  




Πάμε λίγο πίσω. Αν και τα παιδικά του χρόνια ήταν πολύ φτωχικά, ο Lebron James κατάφερε μέσα από το μπάσκετ να αναδειχθεί. Από το λύκειο ακόμα τα γήπεδα που έπαιζε γέμιζαν με κόσμο για να δουν το φαινόμενο του μπάσκετ ζωντανά. Μόλις στα 17 του, ο Lebron έγινε το εξώφυλλο του ιστορικού Sports Illustrated, το οποίο τον ονομάτιζε ως "The Chosen One". Όχι άδικα. Ήταν ένα πραγματικό φαινόμενο. Το ESPN μετέδιδε αγώνες του, ενώ έγινε προσπάθεια να αλλάξουν οι κανόνες για το κατώτερο όριο ηλικίας στο Draft, έτσι ώστε να μπει στο NBA πριν καν τελειώσει το λύκειο! Ήταν τόσο καλός. Τα χρόνια πέρασαν, το παιδί από το Akron έγινε Draft, συνέχισε να εντυπωσιάζει με την ενέργεια και την αθλητικότητα του, αλλά όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα νούμερο 1 Draft picks, δεν κέρδιζε. Όχι άμεσα. Τις πρώτες του 2 χρονιές οι Cavaliers δεν θα μπουν καν στα playoffs. Από εκεί και πέρα όμως θα αρχίσουν να δείχνουν τα δόντια τους. Με το Lebron να παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του και να τρέχει ένα ιστορικό σερί απέναντι στους Pistons, το Cleveland θα φτάσει στους τελικούς του NBA, το 2007. Η σκούπα από τους Spurs δεν ήταν τόσο επώδυνη. Ο Lebron κουβάλησε ένα μάτσο nobodies μέχρι τους τελικούς, πριν ακόμα κλείσει τα 23. Οι επόμενες χρονιές σίγουρα θα είναι δικές του. Η μήπως όχι;



Το καλοκαίρι του 2007, ο Danny Ainge με μια σειρά κινήσεων θα φέρει στην Βοστόνη τους Kevin Garnett και Ray Allen. Μαζί με τον Paul Pierce θα δημιουργήσουν μια τρομακτική Big-3, όντας το απόλυτο φαβορί για το πρωτάθλημα. Πράγματι. Οι Celtics θα κερδίσουν το πρωτάθλημα του 2008, τελειώνοντας με συνοπτικές διαδικασίες τον Kobe και τους Lakers στους τελικούς. Στον δρόμο τους προς τα εκεί, θα περάσουν από χίλια κύματα στην σειρά με τους Cavaliers και τον Lebron και θα περάσουν στο Game7. Η ιστορία θα επαναληφθεί και 2 χρόνια αργότερα. Celtics και Cavaliers θα συναντηθούν ξανά στους Ημιτελικούς της Ανατολής, αυτή την φορά όμως η σειρά δεν θα φτάσει τα 7 παιχνίδια. Με ένα απίστευτο Game 5 του Paul Pierce η Βοστόνη θα πάρει το προβάδισμα και θα τελειώσει την σειρά μέσα στο TD Garden. Η ήττα αυτή την φορά ήταν τόσο επώδυνη, που ήταν ικανή (μεταξύ πολλών ακόμα πραγμάτων) να κάνει τον Lebron να αφήσει το Cleveland και να κυνηγήσει δαχτυλίδια μαζί με τους φίλους του Wade και Bosh, στο Miami.



Ο Lebron θα το ξεκαθαρίσει από την αρχή. Στο Miami είναι εκεί για να πάρει όχι 1, όχι 2, όχι 3, όχι 4, όχι 5... καταλάβατε. Από την πρώτη στιγμή, ο άνθρωπος που κατέστρεψε το μπάσκετ και η παρέα του θα γίνουν οι απόλυτοι κακοί. Θα κάνουν μια φοβερή χρονιά, θα φτάσουν στους τελικούς αλλά ο Lebron θα εξαφανιστεί. Οι Mavericks, το απόλυτο underdog, θα πάρουν το 1ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, απέναντι στο μεγαθήριο των Heat. Πριν από τους τελικούς ο Lebron ήταν ο απόλυτος κακός. Μετά από αυτούς ήταν ένας loser, που ποτέ του δεν θα έφτανε τον Jordan. Ποτέ. Ένα χρόνο αργότερα, οι Heat συνεχίζουν να αποτελούν το τρομακτικό μεγαθήριο του NBA. Θα μπουν στα playoffs, θα καθαρίσουν γρήγορα τους Knicks και τους Pacers, φτάνοντας στους τελικούς της Δύσης απέναντι στον κακό δαίμονα του James. Τους Boston Celtics.

Μετά τους τελικούς του 2010 και την ήττα από τους Lakers του Kobe, η Βοστόνη θα διαλυθεί το 2011 από τους Heat, ενώ την επόμενη σεζόν θα μπει στα playoffs ως το 4ο seed και σχεδόν θα αποκλειστεί από τους Sixers που μπήκαν ως το 8ο, στον 2ο γύρο. Οι τελικοί περιφέρειας έμοιαζαν, στην θεωρία, εύκολη υπόθεση για το Miami, η Βοστόνη όμως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Οι Heat θα κερδίσουν τα 2 πρώτα παιχνίδια στο γήπεδο τους αλλά θα χάσουν τα επόμενα 3. Ο Lebron έχει κάνει μια αρκετά καλή σειρά, αλλά το Game 5, θα τον στοιχειώνει ακόμα περισσότερο αν αποκλειστούν. Όπως και το 2010, με λιγότερο από ένα λεπτό να μένει στο ρολόι και τους Celtics πάνω με 1 πόντο, ο Paul Pierce θα σηκωθεί μπροστά στα μούτρα του James και θα πετύχει ένα καθοριστικότατο τρίποντο. Οι Celtics θα πάρουν το παιχνίδι και θα παίξουν στην έδρα τους για να περάσουν στους τελικούς του NBA. Ο Lebron βάζει μεν 30 πόντους, αλλά στα τελευταία 8:12 θα βάλει μόλις ένα καλάθι. Οι κριτικές αρχίζουν και τον σκεπάζουν. Ο τύπος που έφυγε από την πόλη του γιατί δεν μπορούσε να επωμιστεί το βάρος της, ο τύπος που υποσχέθηκε στο Miami πολλά (πάνω από 5) πρωταθλήματα, ο μεγαλύτερος κακός στο NBA, θα έχανε πάλι. Στο Game 6 η καριέρα του κρεμόταν από μια κλωστή. Αν θέλει να αποδείξει ότι είναι αυτός που πριν 10 χρόνια είχε βαφτιστεί εκλεκτός, αν θέλει να αυτοαποκαλείται βασιλιάς, θα πρέπει να αποδείξει ότι το αξίζει. Και το κάνει.



Μετά την ήττα και το τρίποντο του Pierce στο Game 5, ο Lebron δεν μιλάει σε κανέναν. Ούτε στους συμπαίκτες του, ούτε στους προπονητές του, ούτε στους φίλους του. Μέχρι το βράδυ της 7ης Ιουνίου, δεν έχει βγάλει άχνα. Και τότε, πριν το τζάμπολ, σκύβει, πιάνει τα γόνατά του και βγάζει το πιο μοχθηρό βλέμμα που έχει. Πλέον είναι ξεκάθαρο πως έχει απεμπολήσει κάθε ίχνος συνείδησης από μέσα του. Δεν είναι χαμογελαστός όπως συνήθως. Μυρίζει αίμα και επιτίθεται. Δεν χρειάζεται να βγει με το μαχαίρι στα δόντια γιατί πολύ απλά κρατάει στα χέρια του το δικό του πολυβόλο. Σε μια από τις πιο clutch παραστάσεις όλων των εποχών, με την κάθε κατοχή να ζυγίζει τόνους, με τα όρνια, τους haters, να είναι έτοιμα να τον κατασπαράξουν, ο Lebron James διαλύει την Βοστόνη. Δύο βδομάδες αργότερα, ο "Εκλεκτός" από το Akron του Ohio, κερδίζει τους Thunder και τον Kevin Durant στους τελικούς του NBA και πανηγυρίζει το πρώτο του πρωτάθλημα. Η κατάρα και η ταμπέλα του loser είχε φύγει, έστω και προσωρινά, από πάνω του.
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες