Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Η ιστορία μιας crossover




Στις 8 Φεβρουαρίου του 1997, στην Gund Arena του Cleveland, λαμβάνει χώρα το Rookie Challenge του 1997. Οι πρωτοετείς και δευτεροετής εκείνης της χρονιάς χωρίζονται σε Ανατολή και Δύση και παίζουν ένα, μεταξύ άλλων, αδιάφορο παιχνίδι. Το συγκεκριμένο παιχνίδι περιέχει πολλούς μελλοντικούς star. Υπάρχουν παίκτες όπως οι Steve Nash, Kobe Bryant, Derek Fisher, Ray Allen, Antoine Walker, Marcus Camby αλλά αυτός που πραγματικά ξεχωρίζει είναι ο Allen Iverson. Επιλεγμένος στο νούμερο 1 του Draft το καλοκαίρι του 1996, ο βραχύσωμος combo guard έχει δείξει από το πρώτο παιχνίδι κι όλας τις προθέσεις του. Στο ντεμπούτο του στην Λίγκα θα βάλει 30 πόντους, θα πάει στο rookie challenge με εξαιρετικά στατιστικά και προφανώς θα είναι το μεγάλο φαβορί για το rookie of the year. Ακόμα όμως είναι rookie και αυτό πρέπει κάποιος να του το θυμίσει. Την δουλεία αναλαμβάνει ο καλύτερος στον τομέα του. Λίγες ώρες πριν το παιχνίδι, ο Michael Jordan, που δεν του είχε μιλήσει ποτέ ξανά, τον πλησιάζει και του λέει με το γνωστό του ύφος: "What's up you little bitch". Ο Iverson κοκάλωσε. Ο άνθρωπος που μεγαλώνοντας είχε σαν πρότυπο, του μιλάει τόσο ωμά. Εκείνη την φορά δεν έβγαλε άχνα. Ήξερε όμως ότι θα πρέπει να πάρει εκδίκηση.




Fast forward 32 μέρες μπροστά. Οι Sixers που διανύουν μια τραγική σεζόν (16-45) υποδέχονται τους πρωταθλητές Chicago Bulls. Ο Iverson ξέρει ότι τώρα είναι η στιγμή να πάρει την εκδίκησή του. Από μικρός καυχιέται στους συμπαίκτες και τους προπονητές του, ότι αν του δοθεί η ευκαιρία να παίξει απέναντι στον καλύτερο, θα δοκιμάσει τις κινήσεις πάνω του. Τώρα είναι η ευκαιρία του. Ο Clarence Weatherspoon του δίνει ένα screen, ο Phil Jackson φωνάζει το όνομα του Jordan και ο Mike αλλάζει πάνω στον Iverson. Το σκηνικό έχει στηθεί. Ο rookie κάνει ένα βήμα πίσω και ετοιμάζεται να "σκοτώσει" το είδωλο του. Το κοινό καταλαβαίνει ότι κάτι σπουδαίο θα συμβεί και για αυτό σηκώνεται και χειροκροτεί. "Στην αρχή έκανα μια μικρή crossover για να δω αν θα τσιμπήσει και αυτό τον έβγαλε εκτός ισορροπίας. Οκ λέω, τώρα τον έχω. Το μόνο που σκεφτόμουν μετά είναι πιθανότατα ποτέ κανείς δεν θα ήξερε αυτή την κίνηση αν δεν είχα βάλει το σουτ. Δεν ήξερα τι είχα κάνει. Τόσα χρόνια μετά υπάρχουν μικρά παιδιά που έρχονται και με ρωτάνε "Εσύ δεν είσαι που πέρασες τον Jordan;" Ο κόσμος το συζητάει ακόμα και σήμερα."



Μετά την θρυλική αυτή crossover η 2 τους ανέπτυξαν μια σχέση φιλίας. Οι Bulls πήραν εκείνο το παιχνίδι και στο τέλος της χρονιάς και το 5ο τους πρωτάθλημα, αλλά πλέον, σιγά σιγά η Λίγκα περνούσε σε διαφορετικά χέρια. Ο Iverson θα έπαιζε για πολλά χρόνια ακόμα σε All Star, θα δημιουργούσε ακόμα πιο θρυλικές στιγμές, θα έπαιζε σε τελικούς, θα κέρδιζε το MVP και θα συνέχιζε να έχει μια στενή σχέση με το είδωλο του. Όταν θα κρεμάσει τα παπούτσια του θα μετακομίσει στην Charlotte, στην πόλη του Mike. Εκεί, σε ένα παιχνίδι των Hornets ο Iverson βρίσκεται στο γραφείο του Jordan και του εξηγεί το πόσα πολλά σημαίνει για αυτόν και πόσο πολύ τον αγαπάει. "Motherfucker, you don't love me, you wouldn't have crossed me like that."

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες