Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Η μέρα που ο Jordan έμοιαζε χαμένος




Στις 31 Μαρτίου του 1991, οι Boston Celtics υποδέχονται στο ιστορικό Boston Garden τους Chicago Bulls του Michael Jordan. Με τους Celtics και τους Bulls να διανύουν εξαιρετικές χρονιές, έχοντας μέχρι εκείνη την στιγμή ρεκόρ 52-20 και 53-18 αντίστοιχα, όλοι περίμεναν πως το παιχνίδι θα είναι ένα πραγματικό ντέρμπι. Κανείς όμως δεν περίμενε να δει αυτά που συνέβησαν εκείνο το βράδυ της Κυριακής στην Βοστόνη.

Οι 2 ομάδες μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο. Οι Bulls Ξεκινούν με τους Paxson, Jordan, Pippen, Grant και Cartwright ενώ οι Celtics παρατάσσουν απέναντι τους Brian Shaw, Reggie Lewis, Larry Bird, Kevin Gamble και Robert Parish. Το παιχνίδι από το 1ο λεπτό είναι εκπληκτικό με πολύ γρήγορο ρυθμό. Φοβερά σουτ, άμυνες που σπάνε κόκαλα, δυναμικά καρφώματα. Χρειάστηκαν 2 έξτρα πεντάλεπτα και ένα εκπληκτικό show στα τελευταία λεπτά από τον 34χρονο τότε Larry Bird για να αναδειχθεί νικητής. Σήμερα όμως δεν θα μιλήσουμε γενικά για τον αγώνα αλλά θα εστιάσουμε σε 4 συγκεκριμένες φάσεις που σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό έκριναν και την έκβαση του αγώνα.



1)


7:31 πριν το τέλος της 1ης περιόδου,
ο Michael Jordan παίρνει το rebound μετά από ένα άστοχο σουτ του Larry Bird. Δεν πασάρει στον Paxson που ήδη έχει κατέβει στην άλλη μεριά του παρκέ και αποφασίζει να κατεβάσει αυτός την μπάλα. Μπροστά του έχει τον 25χρονο Reggie Lewis που μέχρι τότε, σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια τους, ο Jordan κατάφερνε και έκανε ότι ήθελε τον guard των Celtics. Θα παίξει απομόνωση. Προσποιείται πως θα πάει να πάρει ένα σκριν στα αριστερά, κάνει reverse για να γυρίσει προς τα δεξιά, κάνει μια ακόμα τρίπλα και πατάει δυνατά. Σηκώνεται και επιχειρεί το δολοφονικό του fadeaway. Η μπάλα όμως δεν φτάνει καν το στεφάνι. Ο Lewis ήταν μπροστά του και μόλις τον είχε κόψει για 1η φορά στο παιχνίδι.

 
2)

50 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της 1ης περιόδου,
ο Jordan έχει και πάλι τον Lewis μπροστά του. Το σκορ είναι 26-26 αλλά ο Mike μέχρι εκείνο το σημείο είχε μόλις 4 πόντους. Ένα ελεύθερο σουτ στο 2ο λεπτό του παιχνιδιού και ένα lay up στον αιφνιδιασμό. Παίρνει την μπάλα στην κορυφή και διώχνει όλους τους υπόλοιπους. Θα ξαναπαίξει απομόνωση. Πηγαίνει προς τα δεξιά, κάνει την σταυρωτή του, σταματάει απότομα, πατάει γερά μέσα στο ζωγραφιστό, σηκώνεται και μένει στον αέρα. Ο Lewis τον περιμένει. Τον έχει ακολουθήσει μέχρι εκείνο το σημείο, σηκώνεται ελάχιστα πιο μετά από τον Mike και με τα τεράστια του χέρια τον σταματάει ξανά.



3)

Με 48 δευτερόλεπτα στο ρολόι για το τέλος της κανονικής διάρκειας
, οι Bulls κερδίζουν με 3. Ο Michael ζητάει την μπάλα, μέχρι εκείνο το σημείο δεν είναι ιδιαίτερα εύστοχος άλλα αυτό δεν έχει απολύτως καμία σημασία. Έχει βάλει 29 πόντους και εκτός αυτού είναι ο Mike. Πάντα θα θέλει την μπάλα στα χέρια του στο τέλος. Μπροστά του έχει τον παίκτη που τον μάρκαρε όλο το βράδυ. Τον Reggie Lewis. Στα 10 δευτερόλεπτα για το 24αρι, ο Mike κάνει την κίνηση του. Πηγαίνει προς τα δεξιά, κάνει μια σταυρωτή προς τα αριστερά, φτάνει στο ύψος της βολής σηκώνεται προς τα μπροστά και.... κόβεται. Ξανά. Στην επομένη φάση ο Lewis θα πετύχει το τρίποντο της ισοφάρισης στα μούτρα του. Το τρίποντο που θα στείλει το ματς στην παράταση.

4)
Στο 2.40 για το τέλος της 1ης παράτασης,
ο Pippen παίρνει την μπαλα στο τρίποντο, περνάει τον Mchale, κάνει ένα drive αλλά κόβεται από τον Bird. Η μπαλα όμως είναι ζωντανή και καταληγει στον Jordan. Προσπαθώντας να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του σηκώνεται αμέσως για να σκοράρει. Στέκεται και πάλι στον αέρα για να αποφύγει τους δύο αμυντικούς που τον μάρκαραν αλλά δεν τα καταφέρνει. Ο Lewis είναι και πάλι εκεί για να τον κόψει. Ήταν η 4η του τάπα στο παιχνίδι. Όλες ήταν πάνω στον Michael.

Μετά το παιχνίδι ο Jordan θα μιλήσει για τον αντίπαλο του. "Ήταν ένα πολύ σκληρό match-up. Είχε αυτά τα πολύ μακριά χέρια που πραγματικά με ενοχλούσαν. Προσπαθούσα να είμαι επιθετικός απέναντι του, προσπαθούσα να εκμεταλλευτώ ότι ήταν ήπιων τόνων αλλά δεν υποχωρούσε. Ποτέ του δεν άφησε την επιθετικότητα του. Το μήκος του με μπέρδευε. Κάθε φορά που νόμιζα πως τον είχα, επανερχόταν και με έκοβε. Όταν έχεις την ικανότητα να διαλύσεις κάποιον στην άμυνα και δεν μπορείς να το κάνεις, σε κάνει διστακτικό επιθετικά." Πόσοι παίκτες μπορούν να πουν ότι έκοψαν τον Michael Jordan 4 φορές στο ίδιο παιχνίδι; Πόσοι μπορούν να πουν ότι τον έκαναν διστακτικό στην επίθεση; Όταν το 2013, ο 50χρονος Jordan ρωτήθηκε η απάντηση του ήταν σαφής. "Κανείς δεν το είχε κάνει πριν και κανείς δεν το έκανε μετά." Ο Jordan φεύγει κατευθείαν για τα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων. Κανείς από τους συμπαίκτες του δεν του λέει τίποτα. Όχι επειδή δεν τολμάει να του πει κάτι, αλλά επειδή ήξεραν ποιον είχε απέναντι του εκείνο το βράδυ ο Mike.



Ο Reggie Lewis ήταν ένας φοβερός παίκτης. Εξαιρετικά αθλητικός, με τεράστια χέρια, με μεγάλη ικανότητα στο σκοράρισμα και με την φιλοσοφία ότι για να γίνει σπουδαίος παίκτης και να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους, θα πρέπει να παίζει και τρομερή άμυνα. Την 1η του χρονιά στην Λίγκα έπαιζε μόλις 8 λεπτά ανά παιχνίδι όντας στην σκιά του Bird, του Parish και του Mchale. Στις υπόλοιπες 5 που πρόλαβε να παίξει στον μαγικό κόσμο, έδειξε ότι θα μπορούσε να γίνει ο ηγέτης των Celtics μετά την φυγή των θρύλων των 80s. Η μοίρα όμως είχε διαφορετική άποψη. Στις 27 Ιουλίου του 1993, σε μια καλοκαιρινή προπόνηση, ο Reggie Lewis αφήνει την τελευταία του πνοή. Ήταν μόλις 27 ετών.


ΥΓ:
Εκείνη την χρονιά, το 1991, ο Jordan θα κερδίσει για 5η συνεχόμενη χρονιά το scoring title και μαζί και το MVP. Στα playoffs οι Celtics ενώ είχαν το 2ο καλύτερο ρεκόρ στην Ανατολή, θα χάσουν στους Ημιτελικούς Περιφέρειας από τους Detroit Pistons. Οι Bulls, με το καλύτερο ρεκόρ στην Ανατολή, θα ξορκίσουν τον κακό τους δαίμονα στους τελικούς Περιφέρειας, κερδίζοντας τα Bad Boys του Detroit με 4-0, ενώ στους τελικούς θα βρουν απέναντι τους Lakers του Magic και θα τους κερδίσουν με 4-1. Ο Michael Jordan είχε επιτέλους το πρώτο του πρωτάθλημα.


Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες