Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Isiah "Zeke" Thomas!

Μια μέρα σαν και αυτή, πριν από 59 χρόνια, ήρθε στον κόσμο ένας από τους σπουδαιότερους guard όλων των εποχών. Η τελευταία μέρα του Απριλίου του '61 έφερε χαμόγελα στα πρόσωπα των γονιών του Thomas, μια που γεννήθηκε το ένατο παιδί τους σε μια φτωχογειτονιά του δυτικού Chicago. Όταν ήταν τριών χρόνων ο πατέρας του εγκατέλειψε εκείνον και την οικογένειά του αφήνοντας μόνη την ίδια του να αναθρέψει εννέα παιδιά.


Ο Thomas ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το μπάσκετ στο Γυμνάσιο του St. Joseph, το οποίο βρίσκονταν μιάμιση ώρα μακριά από το σπίτι του. Έπειτα, επέλεξε να παίξει για τους Indiana Hoosiers υπό τις οδηγίες του Bob "The General" Knight. Αρχικά, ο Isiah αντιμετώπισε δυσκολίες στην αφομοίωση του συστήματος του Knight. Ωστόσο, κατάφερε να αφοσιωθεί σε αυτό έπειτα από κριτικές που του είχαν ασκηθεί, με αποτέλεσμα στο τέλος της χρόνιας να αριθμεί 14,6 πόντους και 5,5 ασίστ. Την δεύτερη χρονιά του στο κολλέγιο, ο Knight του παραχώρησε τα ηνία της ομάδας, επιλέγοντας τον ως αρχηγό. Οι Indiana Hoosiers κατέκτησαν τον τίτλο του NCAA για το 1981 και ο Isiah Thomas ανακηρύχθηκε MOP στην sophomore του χρόνια. Μετά από αυτή την επιτυχημένη του χρόνια, οι πόρτες για το Draft του NBA ήταν πλέον ανοιχτές.


Στο δεύτερο pick του 1982, οι Detroit Pistons, επέλεξαν τον Isiah Thomas, ο οποίος κατάφερε στην παρθενική του χρόνια στο NBA να βρεθεί στην πρώτη ομάδα των Rookie της σεζόν καθώς και στην βασική πεντάδα των All Star της Ανατολικής Περιφέρειας.

Στα ημιτελικά της Ανατολικής Περιφέρειας του '85, οι Pistons αντιμετώπισαν τους Celtics των Bird, McHale και Parish και αποκλείστηκαν στο Game 6.

Μετά από δύο χρόνια, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στον τελικό του East, με τους Celtics να κερδίζουν την σειρά στο Game 5  του TD Garden έπειτα από κλέψιμο του Bird.

Την επόμενη χρονιά, οι Pistons κατάφεραν να ισοφαρίσουν την σειρά σε 3-3 απέναντι στους Lakers των Magic Johnson και Kareem Abdul-Jabbar. Στο Game 6 ο Thomas έκανε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες εμφανίσεις στην ιστορία των Τελικών του NBA, αφότου αγωνιζόταν με γυρισμένο αστράγαλο. Ωστόσο, οι Lakers νίκησαν στο Game 7 και σκέφτηκαν πρωταθλητές. Ο Thomas πέτυχε ρεκόρ πόντων σε ένα quarter σε τελικούς σκοράροντας 25 πόντους.



Το 1989, όμως, αποτέλεσε χρόνια λύτρωσης για τους Pistons καθότι κατέκτησαν τον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους. Οι λεγόμενοι "Bad Boys" που αποτελούνταν από τους Thomas, Dumars, Laimbeer, Salley, Rodman τελείωσαν την Regular Season με ρεκόρ 63-19. Ο δρόμος προς την κορυφή δεν ήταν εύκολος για την ομάδα του Chuck Dally, παρ'όλα αυτά με την σκληροτράχηλη άμυνα τους κατάφεραν να περάσουν τα εμπόδια των Celtics και Bulls και να σκουπίσουν τους Lakers στους Τελικούς. Οι Pistons συνέχισαν στο ίδιο τέμπο και την επόμενη χρονιά, παίζοντας με το ιδιαίτερο τους στυλ και κατάφεραν να κατακτήσουν τον τίτλο και την επόμενη χρονιά. Ο Thomas κέρδισε τον τίτλο των Finals MVP του '90 απαριθμώντας 27.6 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 7.0 ασίστ. 

Έπειτα από τους back-to-back τίτλους, οι Pistons βρέθηκαν αντιμέτωποι με την δυναστεία των Bulls, οι οποίοι επί τρία συναπτά έτη κατέκτησαν το πρωτάθλημα. 


Ο Zeke αποφάσισε να αποσυρθεί στος τέλος την σεζόν 1993-94, αλλά ένας τραυματισμός στον αχίλλειο ήταν αρκετός για να επισπεύσει το φινάλε της καριέρας του. 

Ωστόσο, ο Thomas, επέστρεψε στο μαγικό κόσμο του NBA, το 2000 διανύοντας μία θητεία τριών χρόνων στο πάγκο των Pacers. Ακολούθησε η τριετία 2006-2008 όπου ο Isiah ήταν head coach των New York Knicks. Έπειτα, «έλαβε το βάπτισμα του πυρός» και ως προπονητής στο κολλεγιακό πρωτάθλημα, όντας τεχνικός των FIU Panthers.


Τα επιτεύγματα του καθ'όλη την διάρκεια της μπασκετικής του καριέρας: 

2x NBA Champion (1989, 1990)
Finals MVP (1990)
12x NBA-All Star (1982-1993)
2x NBA All-Star MVP (1984, 1986)
3x All-NBA First Team (1984-1986)
2x All-NBA Second Team (1983, 1987)
NBA assists Leader (1985)
NBA All-Rookie First Team (1982)
NCAA Champion (1981)
NCAA Final Four Most Outstanding Player (1981) 
No. 11 retired by Pistons 


Το νούμερο 11 έχει αποσυρθεί προς τιμήν του και βρίσκεται στην κορυφή του Little Caesars Arena. Ο Zeke υπήρξε μέλος των Bad Boys, μαζί με τον Joe Dumars ένα από τα κορυφαία backcourt δίδυμα όλων των εποχών και είναι ο καλύτερος Piston όλων των εποχών, όντας πρώτος στις κατηγορίες των πόντων, ασίστ, κλεψιμάτων και συμμετοχών.

Έμεινε γνωστός ως ένας επικίνδυνος σκόρερ, ως ένας αποτελεσματικός αρχηγός, καθώς και για τις ικανότητες του στο drive, στην ντρίπλα και στην πάσα. Είναι 8ος στην λίστα των ασίστ στην ιστορία του NBA και 15ος καλύτερος «κλέφτης». 

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες