Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

The Streetballers (pt1)




Το καλοκαίρι έφτασε, ο καιρός άνοιξε, οι ζέστες μας ιδρώνουν στο σπίτι οπότε γιατί να μην ιδρώσουμε παίζοντας μπάσκετ; Τα ανοιχτά τέτοια εποχή κάθε χρόνο αρχίζουν και γεμίζουν. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παίξει στα ανοιχτά γηπεδάκια της γειτονιάς μας, έχουμε αντιμετωπίσει παλαίμαχους που έρχονται να κάνουν την πλάκα τους, πιτσιρικάδες που τρέχουν και προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι μικροί, καλούς και κακούς παίκτες. Πάντα όμως υπήρχαν κάποιοι που ξεχώριζαν. Κι αν στην ελληνική πραγματικότητα δεν ήταν τόσο πολλά τα παραδείγματα, στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις παικτών που ξεκίνησαν από τα ανοικτά και έφτασαν να γίνουν θρύλοι στο NBA. Στην σημερινή μας ιστορία, θα μιλήσουμε για τους κορυφαίους streetballers όλων των εποχών.


Anthony Heyward



Παρατσούκλι:
Half Man/Half Amazing
Πόλη:
Brooklyn

Ο Anthony Heyward μπορεί να ήταν από το Brooklyn αλλά έφτιαξε το όνομα του στα γήπεδα του Bronx και κυρίως στο θρυλικό Rucker Park. Κάποια στιγμή, ο ύψους 1,98 Heyward κάνει ένα drive προς το καλάθι και απογειώνεται καρφώνοντας μπροστά από έναν πολύ ψηλότερο αντίπαλο του. Έτσι, ο Duke Tango, ένας ράπερ του Rucker Park που ήταν μπροστά στην συγκεκριμένη φάση, του έβγαλε το παρατσούκλι "Half Man/Half Amazing", πολύ πριν ο Kenny Smith αποκαλέσει έτσι τον Vince Carter. Σήμερα, ο Heyward συνεχίζει να παίζει σε πολλά τουρνουά στα ανοιχτά της νέας Υόρκης και παρόλο που έχει περάσει τον μισό αιώνα ζωής, συνεχίζει να είναι πρόβλημα για τις αντίπαλες άμυνες.

Jack Ryan



Παρατσούκλι:
Blackjack
Πόλη: Brooklyn

Ο Jack Ryan έφτιαξε την φήμη του σε μία από τις πιο σκληρές γειτονιές της Αμερικής, στο Brooklyn. Χάρις στην απίστευτη ικανότητα του να σουτάρει από πολύ πολύ μακριά με μεγάλη ευστοχία και στα κόλπα που μπορούσε να κάνει με την μπάλα, ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες λυκείων της γενιάς του αλλά επειδή οι βαθμοί του δεν ήταν ποτέ καλοί δεν έπαιξε σχεδόν καθόλου κολεγιακό μπάσκετ. Στα 29 του έκανε ένα tryout με τους Nets και αν και η ομάδα ήθελε να τον δοκιμάσει, ο ίδιος τραυματίστηκε στο γόνατο και αποχώρησε. Όταν προσπάθησε να επιστρέψει 2 χρόνια αργότερα, ο Rick Carlisle, βοηθός τότε των Nets του είπε "Jack ήσουν πολύ μεγάλος στα 29 σου". Έτσι τα παράτησε και έχασε τον εαυτό του μέχρι να τον βρει ο Todd Ryan, ο πρόεδρος των Harlem Wizards. Στα 37 του ο Jack Ryan άλλαξε ζωή και πλέον γυρίζει τις ΗΠΑ κάνοντας κόλπα με την μπάλα (μπορεί να γυρίσει μέχρι και 8 μπάλες με το σώμα, το κεφάλι και τα χέρια του ταυτόχρονα!) και βάζοντας πάνω από 20 συνεχόμενα τρίποντα. Ο Chris Mullin, ο γνωστός πρώην Star του NBA που ήταν και στην 1η Dream Team, είχε πει κάποτε πως ο Jack Ryan ήταν ο καλύτερος σουτέρ που δεν έχει παίξει ποτέ στο NBA.

Rafer Alston




























Παρατσούκλι: Skip 2 My Lou
Πόλη: Queens, Νέα Υόρκη

Ο Skip 2 My Lou ήταν ο παίκτης που ξεκίνησε τις κασέτες And1 με highlitghts από παίκτες λυκείων και streetballers. Η ικανότητα του με την μπάλα στα χέρια και οι φοβερές του τρίπλες, ανάγκαζαν τον κόσμο να στριμώχνεται και να ανεβαίνει πάνω σε αντικείμενα για να τον δει. Ο Alston είχε επίσης 11 χρόνια παρουσίας στο NBA (πολύ σπάνιο για έναν streetballer) χωρίς βέβαια να κάνει όλες αυτές τις fancy τρίπλες στο παρκέ. Βέβαια υπήρχαν και μερικές εξαιρέσεις.

Lewis Lloyd


Παρατσούκλι:
Black Magic
Πόλη: Φιλαδέλφεια

Από μικρός ο Lewis Lloyd είχε ταλέντο στο μπάσκετ. Ήταν ένας ψηλός guard (1,98) που μπορούσε να κάνει τα πάντα στο γήπεδο. Να σουτάρει, να καρφώσει, να πασάρει, να μαζέψει rebounds, τα πάντα. Το παρατσούκλι του το προδίδει, Black Magic. Έπαιξε για 7 χρόνια στην Λίγκα (αγωνίστηκε μάλιστα και με τους Rockets στους τελικούς του NBA το 1986) αλλά τελικώς εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών, του απαγορεύθηκε να ξαναπαίξει στο NBA. Ακόμα και όταν ήταν μικρός, όλοι πίστευαν ότι έχει το ταλέντο και την ικανότητα για να γίνει ένας τρομερός παίκτης, αλλά δεν είχε το μυαλό για να κάνει το παραπάνω βήμα.

Wilt Chamberlain



Παρατσούκλι:
Big Dipper
Πόλη: Φιλαδέλφεια

Ο Wilt Chamberlain ήταν ένας άνθρωπος-θρύλος. Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες για την αθλητικότητά του, για το πόσο dominant ήταν και για το τι εξωπραγματικό έκανε κάθε βδομάδα. Όταν ήταν 15, στην 1η του χρονιά στο λύκειο, είχε ύψος 2 μέτρα και 10 εκατοστά. Ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μικρός για τον Wilt και έτσι στράφηκε στα ανοιχτά γήπεδα. Ακόμα και όταν τελείωσε το λύκειο, τελείωσε το κολέγιο και πήγε στο NBA, ο Wilt παρέμεινε πιστός στα ανοιχτά γήπεδα. Μετά το τέλος της καριέρας του, παρέμεινε κοντά στον αθλητισμό και συνέχισε να κάνει bullying τους αντιπάλους του ακόμα και αν αυτοί ήταν ενεργοί παίκτες του NBA και μετέπειτα Hall of Famers.
Jackie Jackson


Παρατσούκλι: Jumpin Jackie
Πόλη: Brooklyn

Tο παρατσούκλι τα προδίδει όλα. Jumpin Jackie. Ο Jackie Jackson ήταν συμπαίκτης στο λύκειο με τους μετέπειτα Hall of Famers Lenny Wilkens και Connie Hakwins. Σύμφωνα με τον 2ο σε ένα παιχνίδι στα ανοιχτά, ο Jackie μπλόκαρε ένα σουτ του Wilt Chamberlain ενώ στο ίδιο ακριβώς παιχνίδι κάρφωσε στα μούτρα του! Ο Jumpin Jackie έγινε Draft το 1962 όμως επέλεξε μια διαφορετική καριέρα. Οι παίκτες του NBA δεν έπαιρναν τα χρήματα που παίρνουν σήμερα και έτσι επέλεξε να παίξει για τους Harlem Globetrotters για 20 συνεχόμενα χρόνια!

Nate Archibald


Παρατσούκλι:
Tiny/The Skate
Πόλη: Bronx, Νέα Υόρκη

Ο Nate Archibald έπαιξε για 14 χρόνια στο NBA, κέρδισε ένα scoring title (34 πόντους ανά παιχνίδι στην 3η του χρονιά στην Λίγκα), κέρδισε ένα πρωτάθλημα με τους Celtics, έγινε 6 φορές All-Star, είναι ο μόνος παίκτης στην ιστορία της Λίγκας που είναι 1ος σε assist και πόντους ανά παιχνίδι σε μια σεζόν, έγινε Hall of Famer και το 1996 μπήκε στους 50 καλύτερους παίκτες στην ιστορία της Λίγκας. Πριν όμως από όλα αυτά ήταν ο Nate the Skate στο Rucker Park. Το παρατσούκλι του το πήρε χάρις στην απίστευτη ταχύτητα του. Αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις και παρόλο που είχε το ταλέντο να κάνει τα πάντα, η καριέρα του παραλίγο να τελειώσει πρόωρα εξαιτίας των βαθμών του στο κολέγιο. Όταν έγινε star όμως δεν ξέχασε από που ξεκίνησε. Κάθε καλοκαίρι γυρνούσε στο Bronx για να παίξει στο Rucker.

Brian Watson


Παρατσούκλι:
Sad Eye
Πόλη: Φιλαδέλφεια

Ο Brian Watson, σύμφωνα με πολλούς, είναι ο πιο ταλαντούχος παίκτης που έχει βγει από την Φιλαδέλφεια. Ο ύψους 1,95 guard μπορούσε να κάνει τα πάντα πάνω στο τσιμέντο. Το παρατσούκλι του το οφείλει στο διάσημο poker face του, δεν αντιδρούσε ποτέ υπερβολικά, δεν ήταν ποτέ ούτε πολύ θλιμμένος ούτε πολύ χαρούμενος. Όσο για το πόσο σπουδαίος ήταν; Ας δούμε μια ιστορία από το 1998. Ο Shaquille O'Neal προσπαθώντας να προμοτάρει το καινούργιο rap album του, οργανώνει ένα παιχνίδι φιλανθρωπικού χαρακτήρα, στο οποίο καλεί μερικούς θρύλους του streetball της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφεια. Οι ομάδες όμως αρχικά δεν είναι ισοδύναμες. Ο Watson μπαίνει με μερικούς από τους θρύλους της Νέας Υόρκης και έτσι η ομάδα του προηγείται με 30 πόντους στο ημίχρονο. Έτσι αποφασίζουν, μιας και οι περισσότεροι παίκτες της άλλης ομάδας ήταν από την Philly, να βάλουν όλους τους παίκτες της Φιλαδέλφεια στην ομάδα που έχανε, την ομάδα που ήταν 30 πόντους πίσω. Ο Sad Eye, παίρνει τους συμπολίτες του από το χέρι και με 10(!) δικά του τρίποντα στο 2ο ημίχρονο, η ομάδα του ανατρέπει την διαφορά των 30 πόντων και κερδίζει το παιχνίδι!

Herman Knowings



Παρατσούκλι: Helicopter
Πόλη: Harlem, Νέα Υόρκη

Από όλους τους παίκτες της λίστας ο Knowings ήταν ίσως ο πιο μυστήριος. Έζησε και μεγαλούργησε στο Rucker Park τις δεκαετίες του 60' και του 70΄. Με ύψος 1,95 και αλτικές ικανότητες που έμοιαζαν εξωγήινες, μπορούσε στην κυριολεξία να απογειωθεί. Ένας αστικός θρύλος λέει πως μπλόκαρε τα σουτ τριών διαφορετικών παιχτών του NBA στο ίδιο παιχνίδι, ενώ μια άλλη ιστορία που έχει μεταφέρει ο Bernand King, λέει πως ο Herman, πήδηξε και έπιασε από την κορυφή του ταμπλό ένα κέρμα! Δυστυχώς ο Helicopter, έφυγε στα 37 του σε ένα αυτοκινιτηστικό δυστύχημα.

Kareem Abdul Jabbar


Παρατσούκλι:
The Big Fella
Πόλη: Harlem, Νέα Υόρκη

Η ιστορία του Kareem είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο γεννημένος ως Lew Alcindor, ήταν από μικρή ηλικία όσο dominant γίνεται να είναι κάποιος. Οδήγησε το λύκειο του σε 71 συνεχόμενες νίκες στα 3 χρόνια που έπαιξε εκεί και σε 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα. Παράλληλα όμως δεν έχασε την αγάπη του για τα ανοιχτά. Το στυλ παιχνιδιού του, που έμοιαζε πάντα καλοδουλεμένο, γυαλιστέρο και πολλές φορές χωρίς πολλές επαφές, ίσως έμοιαζε ακατάλληλο για το Rucker Park, αλλά ο Big Fella έδειξε στον κόσμο του Bronx ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να λερωθεί λίγο και να χρησιμοποιήσει το θρυλικό skyhook του απέναντι στους καλύτερους των ανοιχτών. Ο Kareem ήταν
από τους πιο έξυπνους παίκτες που πέρασαν από τα ανοιχτά αφού κατάφερε να μετουσιώσει την επιτυχία του στα ανοιχτά και το λύκειο, σε επιτυχία τόσο στο κολέγιο όσο και στην Λίγκα. Σήμερα παραμένει ένας από τους κορυφαίους και πιο εικονικούς μπασκετμπολίστες όλων των εποχών.
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες