Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

The Streetballers (pt2)




Το καλοκαίρι έφτασε, ο καιρός άνοιξε, οι ζέστες μας ιδρώνουν στο σπίτι οπότε γιατί να μην ιδρώσουμε παίζοντας μπάσκετ; Τα ανοιχτά τέτοια εποχή κάθε χρόνο αρχίζουν και γεμίζουν. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παίξει στα ανοιχτά γηπεδάκια της γειτονιάς μας, έχουμε αντιμετωπίσει παλαίμαχους που έρχονται να κάνουν την πλάκα τους, πιτσιρικάδες που τρέχουν και προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι μικροί, καλούς και κακούς παίκτες. Πάντα όμως υπήρχαν κάποιοι που ξεχώριζαν. Κι αν στην ελληνική πραγματικότητα δεν ήταν τόσο πολλά τα παραδείγματα, στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις παικτών που ξεκίνησαν από τα ανοικτά και έφτασαν να γίνουν θρύλοι στο NBA. Στην σημερινή μας ιστορία, θα μιλήσουμε για τους κορυφαίους streetballers όλων των εποχών.

Earl Monroe




Παρατσούκλι:
Black Jesus/The Pearl
Πόλη: Φιλαδέλφεια

O Earl Monroe είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχουν βγει ποτέ από την πόλη της Φιλαδέλφεια. Ένας guard που μπορούσε να κάνει τα πάντα στο γήπεδο. Το στυλ των ανοιχτών του ταίριαζε, ήταν ένας πολύ flashy παίκτης, με πολλές εντυπωσιακές crossover και άλλα τόσα ακροβατικά layups. Όταν τελείωσε το λύκειο ήταν ήδη θρύλος στα ανοιχτά της Φιλαδέλφεια αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Πήγε στο Winston-Salem St. και είχε 41.6 πόντους ανά παιχνίδι, έγινε Draft στο NBA κέρδισε το rookie of the year, έγινε All-Star, κέρδισε ένα πρωτάθλημα με τους Knicks και το 1996 μπήκε στην λίστα με τους 50 κορυφαίους όλων των εποχών. Το στυλ του όμως ήταν το στυλ της γειτονιάς, εκεί ήταν πραγματικά μοναδικός. Όπως λέει και ο Denzel Washington στο 'He Got Game' προσπαθώντας να εξηγήσει στον Ray Allen (Jesus Shuttlesworth) πως πήρε το όνομα του: "Στους δρόμους της Φιλαδέλφεια, στα ανοιχτά ξέρεις πως τον αποκαλούσαν; Jesus. Έτσι τον αποκαλούσαν Jesus. Ήταν η αλήθεια. Κάποιος δημοσιογράφος είπε πως δεν γίνεται να τον λένε Jesus, πρέπει να είναι Black Jesus. Αλλά ακόμα και έτσι ήταν η Αλήθεια."

Demetrius Mitchell




Παρατσούκλι: Hook
Πόλη: Oakland

Ο Demetrius Mitchell έπαιξε και μεγάλωσε στο Oakland στα τέλη της δεκαετίας του 80'. Ο ύψους 1,75 guard, είχε αντιπάλους όπως ο Jason Kidd, ο Gary Payton, ο Brian Shaw, o JR Rider και o Antonio Davis. Όλοι μεγάλωσαν μαζί στο Oakland, όλοι θα σου πουν πως ο καλύτερος παίκτης που έβγαλε ο τόπος τους είναι ο Demetrius 'Hook Mitchell'. Ήταν πάρα πολύ γρήγορος, πολύ ικανός σκόρερ και πάρα μα πάρα πολύ αλτικός. Υπάρχουν ιστορίες που λένε ότι κάρφωσε πάνω από τον Manute Bol (2 μέτρα και 28 εκατοστά), ότι τα καρφώματα του ήταν τόσο δημοφιλή που ένας ντόπιος hustler του έδινε 100 δολάρια για κάθε κάρφωμα, ότι έκανε ένα 360 κάρφωμα, πηδώντας πάνω από 7 σκουπιδοτενεκέδες. Η ζωή του όμως δεν χαρακτηρίζεται από αυτές τις ιστορίες αλλά από κάποιες άλλες τραγικότερες. Όταν ήταν μικρός, οι γονείς του τον παράτησαν και μεγάλωσε με την γιαγιά του. Το μπάσκετ ήταν ένας τρόπος να κοινωνικοποιηθεί. Η μέρα που ο αδερφός του δολοφονήθηκε και την επομένη ο Demetrius πετυχαίνει 45 πόντους στο κολέγιο. Η μέρα που πήρε υποτροφία για το South Carolina State αλλά πριν φτάσει εκεί συμμετείχε σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στο οποίο έχασε έναν φίλο και επιπλέον βρέθηκε μαριχουάνα πάνω του με αποτέλεσμα, λόγω του δικαστικού περιορισμού να μην μπορεί να πάει στο κολέγιο. Ο Mitchell, μπήκε στην φυλακή τον Δεκέμβριο του 1999 για ένοπλη διάρρηξη, βγήκε το 2004 αλλά ξαναμπήκε 4 χρόνια αργότερα, αφού λήστεψε μία κάβα ποτών. Το 2011 ξαναβγήκε κι αν και έχει περάσει πολλά, στα 51 του δεν έχει χάσει ακόμα την αθλητικότητά του.

Ed Smith



Παρατσούκλι: Booger
Πόλη: Brooklyn

Ο Booger Smith είναι ίσως ο καλύτερος άσσος που πέρασε ποτέ από τα ανοιχτά. Οι ικανότητες του στον χειρισμό της μπάλας και στο να βλέπει γήπεδο ήταν πραγματικά απαράμιλλες. Στα 17 του ήταν ήδη θρύλος και το Sports Illustrated τον είχε στο εξώφυλλο του. Δεν μπορούσε όμως ποτέ να απεμπολήσει τους δρόμους από μέσα του. Ο ίδιος είχε πει "αν δεν παίξω στο NBA θα γίνω drug dealer". Δεν έλεγε ψέματα. Σπατάλησε πολλές ευκαιρίες εξαιτίας της εγκληματικότητας του. Το 2001, ενώ έχει πάει στο Chicago για να αποφύγει το αυτόφωρο, παίζει ένα παιχνίδι εναντίον του Michael Jordan. Ο Mike παρακολουθεί αποσβολωμένος την ικανότητα του να πασάρει, το ίδιο κάνουν και μερικοί scouters που παρακολουθούν το παιχνίδι και του προσφέρουν ένα tryout. Ο Smith έχει τα λεφτά αλλά δεν μπορεί να προπονηθεί. Ήταν σε ένα ατύχημα και είχαν βρει όπλα στο αυτοκίνητό του. Αυτή ήταν η τελευταία του ευκαιρία. Μπήκε φυλακή το 2004, βγήκε το 2008 και από τότε ζει μια καλή ζωή. Έχει μια κόρη με την οποία είναι δεμένος και πλέον προπονεί μικρές ηλικίες βγάζοντας τα προς το ζην.

Raymond Lewis



Παρατσούκλι: -
Πόλη: Los Angeles

Ο Lewis ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχει δει ποτέ το LA. Φοβερός παίκτης στο λύκειο, ακόμα καλύτερος στο κολέγιο, 2 χρόνια εκεί και μετά η επιλογή στο Draft του 1973. Οι 76ers τον επιλέγουν στο νούμερο 18 αλλά δεν παίζει ποτέ. Οι 2 πλευρές έχουν να λύσουν το θέμα των χρημάτων στο συμβόλαιο και καμία από τις 2 δεν διατίθεται να κάνει πίσω. Οι Sixers εμποδίζουν τον Lewis να παίξει στο ABA, ο ίδιος δεν επιστρέφει την επόμενη χρονιά στην Φιλαδέλφεια και έτσι ο παίκτης ο οποίος έβαλε 50 πόντους σε ένα ημίχρονο στον Doug Collins (νο1 pick το 1973) δεν έπαιξε ούτε ένα λεπτό στον μαγικό κόσμο. Στο κολέγιο έβαζε 39 πόντους ανά παιχνίδι με το Cal State με 60(!) ευστοχία. Πολλοί παρομοιάζουν το παιχνίδι του με αυτό του Allen Iverson. Στις 11 Φεβρουαρίου του 2001, ο Answer κερδίζει το All-Star MVP. Είναι η ίδια μέρα που πεθαίνει ο Raymond Lewis. Πολλές φορές η ζωή είναι τραγική.

James Williams



Παρατσούκλι: Fly
Πόλη: Brooklyn

Ο James Williams ήταν ένας από τους πιο χαρισματικούς παίκτες της λίστας. Στην πρώτη του χρονιά στο λύκειο είχε ύψος 1,95 και μια μοναδική ικανότητα στο σκοράρισμα. Όταν τελείωσε πήγε στο Austin Peay, όπου έβαζε 28,5 πόντους ανά παιχνίδι στα 2 χρόνια που έμεινε εκεί. Το 1974 επιλέχθηκε στον 1ο γύρο του ABA Draft. Εκεί, με την φανέλα των Spirits of St. Louis δεν εντυπωσίασε. Έβαζε την φιγούρα πάνω από το παιχνίδι, με αποτέλεσμα να έχει μόλις 9,4 πόντους ανά παιχνίδι. Την επόμενη χρονιά γίνεται η συγχώνευση του NBA με το ABA, οι Spirits διαλύονται και ο Williams μένει χωρίς ομάδα. Μετά από 2-3 χρόνια περιπέτειας σε κατώτερες λίγκες, η καριέρα του Fly θα τερματιστεί εξαιτίας μια ληστείας στο σπίτι του, κατά την οποία θα δεχθεί σφαίρα που θα του δημιουργήσει πνευμονική ανεπάρκεια και θα του αφήσει μόνιμο σημάδι. Το 2017, σε ηλικία 64 ετών, πιάστηκε στο Brooklyn όντας το κεφάλι σε ένα κύκλο διανομής ηρωίνης.

Connie Hawkins



Παρατσούκλι:
The Hawk
Πόλη: Brooklyn

Η υπόθεση του Connie Hawkins είναι ένα από τα μεγαλύτερα μπασκετικά εγκλήματα της ιστορίας. Ο Hawk ήταν ένας φανταστικός παίκτης στο λύκειο, με τις 2 μοναδικές χρονιές του που έπαιξε μπάσκετ, το σχολείο του να κερδίζει τον τίτλο αήττητο. Εξαργυρώνει αυτή του την επιτυχία με μια υποτροφία στο πανεπιστήμιο της Iowa. Την 1η του χρονιά όμως εκεί πέφτει θύμα ενός σκανδάλου στημένων αγώνων που είχε φέρει τα πάνω κάτω στον μπασκετικό κόσμο. Ως αποτέλεσμα κανένα άλλο πανεπιστήμιο δεν του προσφέρει υποτροφία και ο τότε Κομισάριος του NBA, J. Walter Kennedy, διαβεβαίωσε όλες τις ομάδες ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει κανένα συμβόλαιο για τον Hawkins. Έτσι ο Hawk, που συνέχιζε να διαλύει τον ανταγωνισμό του στα ανοικτά, αναγκάστηκε να παίξε στο ABL. Εκεί κέρδισε το MVP και το πρωτάθλημα, αλλά η Λίγκα χρεοκόπησε την επόμενη χρονιά. Έτσι για τα επόμενα 4 χρόνια, έπαιζε για τους Harlem Globetrotters και γύριζε την Αμερική. Την σεζόν 1967-1968 κάνει το ντεμπούτο του στο ABΑ κερδίζοντας τον τίτλο και το MVP. Το 1969 κάνει επιτέλους το ντεμπούτο του στο NBA με τους Phoenix Suns και στην 1η του χρονιά γράφει, 24,6 πόντους, 10,4 rebounds και 4,8 assists ανά παιχνίδι. Στα playoffs, οι Suns θα χάσουν στα 7 παιχνίδια από τους Lakers του Wilt, του Elgin και του Jerry West αλλά ο Connie θα είναι εντυπωσιακός γράφοντας 25/14/7 ανά παιχνίδι. Τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας των πολλών τραυματισμών, το παιχνίδι του αρχίζει και φθίνει και τελικώς το 1976 αποσύρεται από την ενεργό δράση.

Julius Erving



Παρατσούκλι: The Claw/ Dr J
Πόλη: Long Island, Νέα Υόρκη

Πριν ο Dr J κερδίσει το MVP στο NBA, πριν κερδίσει το πρωτάθλημα με τους Sixers, πριν πάει στο ABA και κερδίσει τα πάντα, πριν ακόμα γίνει ο Dr J, ήταν ο τύπος που τρέλαινε και μάζευε το πλήθος όσο κάνεις άλλος στο Rucker Park. Άνθρωποι σκαρφάλωναν σε δέντρα, ανέβαιναν σε ταράτσες και στριμωχνόντουσαν ανάμεσα στο τσιμέντο και στα κάγκελα για να βιώσουν λίγο την λάμψη του Julius Erving. Κάθε παίκτης στο Rucker Park έπρεπε να δοκιμαστεί απέναντι στο Julius Erving. Αν κατάφερνες και έκανες μια καλή κίνηση απέναντι του, ένα καλό κόλπο, τότε αμέσως ήσουν κάποιος στο Rucker. Το παρατσούκλι Dr J το κόλλησε κάπως έτσι: Στο λύκειο φώναζε τον κολλητό του the professor και ο κολλητός του τον φώναζε Doctor. Έτσι μια μέρα που κάνει τα μαγικά του στο πάρκο, ο εκφωνητής των αγώνων αρχίζει και του βγάζει παρατσούκλια όπως "The Claw" ή "Black Moses". Τότε ο Julius Erving τον πλησιάζει και του λέει " Αν είναι να με φωνάζεις κάπως  να με φωνάζεις Doctor".

Rick Kirkland


Παρατσούκλι: Pee Wee
Πόλη: Brooklyn

Ο Pee Wee Kirkland ήταν ένας θρύλος σε δύο διαφορετικά παιχνίδια. Μεγαλωμένος στο Harlem την δεκαετία του 60', οι επιλογές που είχε ήταν 2. Να παίξει μπάσκετ ή να πουλάει ναρκωτικά. Ο Pee Wee ήταν εξίσου καλός και στα 2. Πάρκαρε την Rolls Royce του έξω από το Rucker και μετά έβαζε 50 πόντους στον αγαπημένο σου παίκτη. Έπαιξε στο Norfolk State κολεγιακό μπάσκετ, όπου χαρακτηρίστηκε ο ταχύτερος παίκτης στο κολεγιακό πρωτάθλημα από το Sports Illustrated, έγινε Draft από τους Bulls αλλά τα παράτησε στα μέσα της preseason. Έβγαζε περισσότερα πουλώντας ναρκωτικά. 3 χρόνια αργότερα θα καταδικαστεί σε 15ετη κάθειρξη για δημιουργία κυκλώματος ναρκωτικών. Όταν βγαίνει από την φυλακή αποφασίζει να αλλάξει την ζωή του. Όταν μπήκε μέσα, ήταν μέρος του προβλήματος και τώρα θέλει να είναι η λύση. Με την Nike να τον στηρίζει, ο Pee Wee μιλάει σε παιδιά για τα ναρκωτικά και το πως αυτά θα τους καταστρέψουν την ζωή.

Earl Manigault



Παρατσούκλι:
Goat
Πόλη: Harlem, Νέα Υόρκη

Όταν αποσύρθηκε ο Kareem με την φανέλα των Lakers το 1989, τον ρώτησαν ποιος ήταν ο καλύτερος παίκτης που έχει παίξει ποτέ ως αντίπαλος. Ο Kareem δεν το σκέφτηκε καθόλου. Η απάντηση του περίεργη. Ήταν ο Earl Manigault. Μέλος μιας 9μελής οικογένειας όπου οι γονείς πολλές φορές δεν είχαν την δυνατότητα να τον προσέξουν, ο Earl βρήκε παρηγορία στο μπάσκετ. Από μικρός κάνει εντατικές προπονήσεις, με χιλιάδες σουτ, άπειρες τρίπλες, πάντα φορόντας βαρίδια στα πόδια του για να βελτιώνεται συνεχώς στο άλμα του. Αυτό είχε αποτελέσματα. Ο θρύλος λέει πως ο Manigault, αν και μόλις 1,85, μπορούσε να φτάσει την κορυφή του ταμπλό, ενώ μία φορά έκανε 36 συνεχόμενα ανάποδα καρφώματα μόνο και μόνο για να κερδίσει ένα στοίχημα 60 δολαρίων. Στο λύκειο αν και ήταν φανταστικός στο μπάσκετ, οι παρέες του σε συνδυασμό με την οικογενειακή του κατάσταση, τον έσπρωχναν προς την κατηφόρα, με αποτέλεσμα στην τελευταία του χρονιά εκεί να πιαστεί να καπνίζει μαριχουάνα και να διωχθεί από το σχολείο. Αν και είχε πολλές προτάσεις από κολέγια, επέλεξε να πάει στο John C. Smith όπου έπαιζαν κυρίως έγχρωμοι αθλητές. "Δεν είχα την απαραίτητη πειθαρχία ή το κουράγιο να είμαι ένας από τους πρώτους αφροαμερικανούς παίχτες, σε κολέγια που έπαιζαν μόνο λευκοί”. Εκεί θα μαλώσει με τον προπονητή του και θα γυρίσει πίσω στο Harlem. Όταν επιστρέφει, το 1969, φυλακίζεται για 16 μήνες. Εκεί θα προσπαθήσει να αυτοκτονήσει και θα ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι την ίδια χρονιά που ο "Goat" έμπαινε στην φυλακή, ο Jabbar γινόταν το νούμερο 1 του Draft. Όταν βγήκε από την φυλακή, έχοντας χάσει όλη την αθλητικότητα του, αποφάσισε να αφοσιωθεί στην προστασία των παιδιών. Έκανε δικά του τουρνούα μπάσκετ όπως το Goat Tournament (το 1ο Goat Tournament χορηγήθηκε από τους drug dealers που έκανε παρέα ο Earl, "ούτε οι drug dealers μπορούν να πουν όχι στον Goat") και το Walk Away from Drugs Tournament, όπου βοηθούσε τα παιδιά να πάρουν σοβαρά το μπάσκετ και να μείνουν μακριά από τα ναρκωτικά. Το 1998 πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς.


Joe Hammond



Παρατσούκλι: Destroyer
Πόλη: Harlem, Νέα Υόρκη

Πόσοι μπορούν να πουν ότι έχουν πετύχει 50 πόντους απέναντι στον Dr J όχι σε ένα παιχνίδι αλλά σε ένα ημίχρονο; Μόνο ένας, ο Joe Hammond. Ο θρύλος λέει πως σε ένα θρυλικό παιχνίδι όπου η ομάδα του Julius Erving και του Charlie Scott αντιμετώπιζε την ομάδα του Pee Wee Kirkland και του Joe Hammond, ο Destroyer είχε αργήσει να έρθει. Όταν έρχεται, βγαίνει από μια λευκή λουμιζίνα και μπαίνει κατευθείαν στο παιχνίδι. Η ομάδα του χάνει με 12 αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Ζητάει συνεχώς την μπάλα και βάζει 50 πόντους στο 2ο ημίχρονο. Ο Joe Hammond ήταν ένας μοναδικός παίκτης. Δεν έχανε από μακριά ενώ δεν σταματιόταν ούτε από κοντά. Το 1971, ο Wilt Chamberlain πείθει τους Lakers να επιλέξουν τον Destroyer στον 5ο γύρο του Draft αλλά ο ίδιος ο Hammond απορρίπτει την πρόταση της ομάδας. Αν και είχε παρατήσει το σχολείο στα 14, έβγαζε πολύ περισσότερα από τους παίκτες του NBA πουλώντας ναρκωτικά. Εκείνη την χρονιά, θα πιαστεί για διακίνηση ναρκωτικών και θα εκτίσει 11 χρόνια στην φυλακή.

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες