Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Το καλοκαίρι που τον φώναζαν Tragic







Στους τελικούς του 1984, οι 2 κορυφαίες ομάδες των 80s, οι Showtime Lakers του Magic Johnson και οι Boston Celtics του Larry Bird θα τεθούν αντιμέτωπες. Τα προηγούμενα 5 χρόνια οι ομάδες έχτιζαν το δικό τους rivalry, είχαν η κάθε μία τις επιτυχίες της (οι Celtics ένα πρωτάθλημα το 1981 και οι Lakers 2 το 1980 και το 1982) όμως δεν είχαν βρεθεί ποτέ ξανά αντίπαλοι στους Τελικούς. Οι 2 ομάδες έχουν στο δυναμικό τους φοβερούς παίκτες αλλά και 2 ξεκάθαρους ηγέτες. Τον 28χρονο τότε Larry Bird και τον 25χρονο Magic Johnson. Οι 2 τους γνωρίζονται πριν από το NBA. Το 1979, σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια κολεγίων όλων των εποχών, το Michigan State του Magic θα κερδίσει το Indiana State του Larry στον τελικό του NCAA. Στα επόμενα χρόνια, ο ένας θα είναι η νέμεσις του άλλου. Κάθε πρωί θα παίρνουν την εφημερίδα στα χέρια τους και θα βλέπουν τα στατιστικά του άλλου. Ο Magic είναι ένας άνθρωπος που του αρέσουν τα φώτα, οι flashy πάσες, τα εντυπωσιακά καρφώματα και οι εντυπωσιακές προσποιήσεις. Ο Larry είναι ένας πιο σκληρός χαρακτήρας. Θα τον ακούσεις να κάνει trash talk τους πάντες μέσα στο γήπεδο, να μπλέκει σε καυγάδες, να βάζει σουτ με οποίον πιθανό και απίθανο τρόπο μπορείς να φανταστείς, να χτυπάει και να χτυπιέται. Σε εκείνους τους τελικούς, το Showdown του 84', οι Lakers ήταν η καλύτερη ομάδα αλλά και οι 2 ομάδες χρειαζόντουσαν από τους ηγέτες τους να αναλάβουν τα ηνία στις δύσκολες στιγμές. Ο Larry ήταν εκεί. Ο Magic δεν ήταν.




Game 2

Οι Lakers έχουν πάρει το 1ο παιχνίδι της σειράς μέσα στην Βοστόνη και είναι έτοιμη να κάνουν το 2-0 και να καθαρίσουν από πολύ νωρίς την σειρά. Στο Game 2 με το σκορ ισόπαλο και 10 δευτερόλεπτα να μένουν στο ρολόι, ο Magic προσπαθώντας να ταΐσει τον Kareem, αποφασίζει να κάνει μια κίνηση αλά Jr Smith (πολύ πριν ο αγαπημένος μας παίκτης το κάνει στο Game 1 των περσινών τελικών) και μένει με την μπάλα στα χέρια. Στην παράταση οι Celtics επιβιώνουν και κάνουν το 1-1

Game 4
Οι Lakers παίρνουν το 3ο παιχνίδι της σειράς με συνοπτικές διαδικασίες (137-104) με τον Magic να μοιράζει 21(!) assists (ρεκόρ τελικών). Ο Larry Bird είναι εξοργισμένος. "Παίξαμε σαν κοτούλες. Ξέρω την καρδιά αυτής της ομάδας και σήμερα αυτή η καρδιά δεν ήταν εδώ. Δεν πιστεύω ότι μια ομάδα σαν και εμάς άφησε τους Lakers να τρέξουν έτσι το γήπεδο. Είναι ντροπιαστικό." Στο Game 4 ο Bird θα απαντήσει. Θα βάλει 29 πόντους και θα μαζέψει 21 rebounds παίζοντας 49 λεπτά με τους Celtics να κερδίζουν (και πάλι) στην παράταση. Πως φτάσαμε όμως πάλι στην παράταση; Οι Lakers είχαν την ευκαιρία να τελειώσουν το παιχνίδι, έχοντας την, θεωρητικά, τελευταία κατοχή του παιχνιδιού. Προσπαθώντας να τροφοδοτήσει τον James Worthy, όμως, ο Magic κάνει λάθος και ο Robert Parish κλέβει την μπάλα. Στην παράταση με το σκορ στο 123-123 και 35 δευτερόλεπτα να μένουν, ο Magic πηγαίνει στις βολές έχοντας την ευκαιρία να βάλει μπροστά την ομάδα του. Μέχρι εκείνο τη σημείο έχει 3 στις 4 ενώ εκείνη την σεζόν έχει ποσοστό 81%. Σε τέτοιες καταστάσεις όμως οι αριθμοί δεν έχουν καμία σημασία. Ο Magic χάνει και τις 2 και ο φακός πιάνει τους Byron Scott και Mike McGee να γελάνε αμήχανα. Ο Bird στην επόμενη φάση θα βάλει ένα σουτ, με τον Magic καρφωμένο πάνω του, και θα καθαρίσει το παιχνίδι. 2-2.


Game 5

Μετά το 2-2, οι Celtics γυρίζουν στην Βοστόνη για να υπερασπιστούν την έδρα τους και να πάρουν για 1η φορά κεφάλι στην σειρά. Η κατάσταση που επικρατεί στο θρυλικό Boston Garden είναι απελπιστική. Ο εξαερισμός στο γήπεδο έχει χαλάσει και έτσι οι παίκτες και οι φίλαθλοι παρακολουθούν και παίζουν το παιχνίδι στους 36+ βαθμούς Κελσίου. Χρειάστηκε να δοθεί μάσκα οξυγόνου στον Kareem Abdul Jabbar ενώ ο διαιτητής της αναμέτρησης, Hugh Evans, αφυδατώθηκε και λιποθύμησε κάποια στιγμή στο 1ο ημίχρονο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να τον αλλάξουν. Η ζέστη όμως δεν ήταν πρόβλημα για τον Bird. Θα βάλει 34 πόντους με 15 στα 20 σουτ και θα κατεβάσει 17 rebounds δίνοντας μια εύκολη νίκη στην ομάδα του. Μετά το παιχνίδι ο 37χρονός Kareem, όντας εξαντλημένος από το παιχνίδι, λέει πως "είναι σαν να τρέχαμε στην λάσπη. Σαν να πας σε μια σάουνα να κάνεις 100 κάμψεις με τα ρούχα σου και μετά να τρέχεις πάνω κάτω για 48 λεπτά. " Από την άλλη, η απάντηση του Larry Bird είναι κάπως διαφορετική. "Μ'αρέσει να παίζω στην ζέστη, απλά τρέχω πιο γρήγορα και δημιουργώ τον δικό μου άνεμο. "



Game 7
Στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς, οι Celtics δείχνουν ότι θα έχουν ένα εύκολο βράδυ μέσα στο Garden. Τα σουτ τους βγαίνουν, έχουν το μομέντουμ, έχουν τον κόσμο και η διαφορά χτυπάει διψήφιο στην 4η περίοδο. Ξαφνικά όμως, με 1:30 λεπτό στο ρολόι, οι Lakers επιστρέφουν στο παιχνίδι, με την διαφορά στους 5. Ο Magic κάνει ένα drive αλλά ο Dennis Johnson του κλέβει την μπάλα. Στον αιφνιδιασμό, ο DJ προσπαθεί να τελειώσει μόνος του την φάση αλλά ο Michael Cooper τον σταματάει ψηλά. Οι Celtics έχουν αριθμητικό πλεονέκτημα μπροστά και ο Worthy μειώνει την διαφορά στους 3. Με ένα λεπτό να μένει, ο Magic παίρνει το rebound από το χαμένο σουτ του Bird και ξεχύνεται στον αιφνιδιασμό, προσπαθεί να κάνει ξανά ένα drive αλλά τον σταματάει και πάλι ο Johnson. Στον αιφνιδιασμό ο DJ θα βρει πάλι απέναντι του τον Cooper αλλά αυτή την φορά θα κερδίσει το φάουλ. Οι Lakers δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν ποτέ και έτσι οι Celtics κέρδισαν το 15ο
πρωτάθλημα της ιστορίας τους.


Εκείνοι οι τελικοί ήταν από τους καλύτερους στην ιστορία της Λίγκας. Γεμάτοι θυμό, επιθετικότητα, χτυπήματα, δράμα, συναισθήματα, μεγάλα σουτ, clutch και άπειρες στιγμές αγωνιάς. Μετά το τέλος της σειράς ο Kevin Mchale κολλάει στον Magic ένα παρατσούκλι που θα του μείνει. "Tragic Johnson", θέλοντας να πικάρει τον άσσο των Lakers για τα λάθη του στις κρίσιμες στιγμές του παιχνιδιού. Ο Michael Cooper περιγράφει τον Magic να κλαίει για μισή ώρα στο μπάνιο. Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι έχασε και ότι έκανε αυτά τα λάθη που έκανε. Ήταν ότι, η νέμεσις του, ο Larry Bird, είχε κερδίσει το MVP των τελικών, είχε παίξει καλύτερα από αυτόν και τον είχε κερδίσει κατά κράτος.

Την επόμενη χρονιά, ο Magic και οι Lakers παίζουν με μανία, φτάνουν στους τελικούς του NBA και αυτή την φορά κερδίζουν τους Celtics με 4-2. Ο Magic πήρε την εκδίκηση του και επέστρεψε. Γιατί έτσι κάνουν οι μεγάλοι παίκτες. Δεν αφήνουν μια αποτυχία να τους καθορίσει.

Fun Fact: Μετά το Game 3 και το χαρακτηρισμό του Larry Bird για τους Celtics που "παίζαν σαν κοτούλες", ο Kevin McHale θα κάνει αυτό στον Kurt Rambis στο Game 4.




Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες