Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Robert Horry: Ο σουτέρ ολκής με τα επτά δαχτυλίδια


Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Αυγούστου. Έτος 1970. Εκείνη την ημέρα, ήρθε στην ζωή ένας από τους πιο clutch παίχτες όλων των εποχών. Κατά την διάρκεια της καριέρας του, κατόρθωσε να σηκώσει επτά φορές το πρωτάθλημα του NBA, όντας ο μοναδικός που να έχει καταφέρει τέτοιο επίτευγμα εκτός των παιχτών που αγωνίστηκαν στους Celtics την δεκαετία του '60. Ο λόγος για τον Robert Horry.


Γεννήθηκε στο Meryland και έπειτα φοίτησε στο λύκειο -όπου ανακηρύχτηκε την τελευταία του χρόνια, Naismith Alabama High School Player Of The Year- καθώς και στο κολλέγιο της Alabama. Το 1992, επιλέχθηκε από τους Rockets στο νούμερο έντεκα του Draft. Αναδείχθηκε μέλος της δεύτερης καλύτερης ομάδας των rookie της φουρνιάς του. Στο Houston αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια κατακτώντας δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα. Έπειτα, η καριέρα του συνεχίστηκε στην Arizona για λογαριασμό των Suns και ύστερα έγινε «Λιμνάνθρωπος» για έξι συναπτά έτη. Έχοντας ως συμπαίκτες τους Kobe και Shaq πρόσθεσε στη συλλογή του ακόμα τρία δαχτυλίδια. Τελευταίος σταθμός της καριέρας του, το San Antonio. Εκεί υπό τις οδηγίες του Popovich και τις υπηρεσίες της τριάδας των Parker-Ginobili-Duncan κατέκτησε δύο φορές το πρωτάθλημα.


Πολλοί τον θεωρούν υπερεκτιμημένο, υποστηρίζοντας πως βρέθηκε στις κατάλληλες ομάδες την κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο, ουκ ολίγες φορές, ο «Big Shot Bob» απέδειξε την αξία του στους αμφισβητίες, όταν η μπάλα «έκαιγε» παρόλο που δεν έγινε ποτέ του All-Star.

Στις 22 Μαΐου του 1993 διεξήχθη το έβδομο παιχνίδι της σειράς ανάμεσα σε Rockets και Sonics. Στην τέταρτη περίοδο και με το σκορ να είναι ισόπαλο, ο Horry έλαβε μία πάσα από τον Hakeem και εύστοχη σε ένα jump-shot δίνοντας το προβάδισμα στις «Ρουκέτες» με 32,7 δευτερόλεπτα στο ρολόι.

Την ίδια ημερομηνία δύο χρόνια αργότερα, σκόραρε στο πρώτο παιχνίδι των Τελικών της Δύσης απέναντι στους Spurs βάζοντας τους Rockets σε θέση οδηγού με 6,5 εναπομείναντα δευτερόλεπτα.

Τα κρίσιμα σουτ συνεχίστηκαν από μεριάς του και στους τελικούς του NBA. Στο Game 3 αυτών, ευστόχησε σε ένα τρίποντο διαμορφώνοντας το 104-101 υπέρ των «Ρουκετών» με 14,1 δευτερόλεπτα να απομένουν.


Στις 10 Ιουνίου του 2001, στο Game 3 στην Philadelphia, ο Horry έβαλε τρίποντο 47 δευτερόλεπτα πριν το σφύριγμα της λήξης δίνοντας τέσσερις πόντους στους Lakers, ενώ επιπλέον ευστόχησε σε τέσσερις ελεύθερες βολές σε ισάριθμες προσπάθειες πριν το τέλος του αγώνα παρά το γεγονός ότι το ποσοστό του μετά βίας άγγιζε το 45%.

28 Απριλίου 2002. Πρώτος γύρος Δυτικής Περιφέρειας. Οι Lakers βρίσκονται δύο πόντους πίσω στο σκορ με 10.2 δευτερόλεπτα. Ο Kobe στο drive, πασάρει στην γωνία στον Horry και εκείνος αφήνει τους Blazers στα «κρύα του λουτρού» και τους φιλάθλους να παραληρούν.

Στις 26 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, ο «Big Shot Bob», «έσταξε» το πιο κρίσιμο σουτ της καριέρας του. Έπειτα από τις ανεπιτυχείς προσπάθειες των Shaq και Kobe η μπάλα έπειτα από διώξιμο του Divac κατέληξε στον Horry και εκείνος ισοφάρισε σε 2-2 την σειρά.


Στις 19 Ιουνίου του 2005, ο Horry έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα για ακόμα μια φορά στο πέμπτο παιχνίδι των Τελικών με τους Pistons. Μετά από πάσα του Ginobili, ευστόχησε πίσω από γραμμή των 7.25 και τα «Σπιρούνια» προηγήθηκαν με 3-2 στη σειρά. Συνολικά είχε 21 πόντους κατά την διάρκεια της τέταρτης περιόδου και της παράτασης.

Την τελευταία μέρα του Απριλίου το 2007, στον πρώτο γύρο της Δυτικής Περιφέρειας οι Spurs αντιμετώπισαν τους Nuggets. Στο Game 4 της σειράς ο Parker θα διεισδύσει, θα τραβήξει πάνω του τον αμυντικό της χρονιάς Marcus Camby και θα πασάρει στο Horry στο φτερό. Ο τελευταίος με εύστοχο τρίποντο θα δώσει προβάδισμα τεσσάρων πόντων. 


Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δύο παίχτες που έχουν κατακτήσει τουλάχιστον δύο πρωταθλήματα με τρεις διαφορετικές ομαδες. Επιπλέον ένα αξιόλογο επίτευγμα του είναι πως έχει βρεθεί καθ' όλη την διάρκεια της δεκαεξάχρονης καριέρας του στην post-season.


Ευχαριστούμε για όλες τις στιγμές που μας άφησες στην άκρη των θέσεων μας «Big Shot Bob»!
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες