Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Οι τρελές ιστορίες ενός Θρύλου





Γεννημένος στις 21 Ιουνίου του 1936 στην Φιλαδέλφεια, ο Wilt Chamberlain υπήρξε ένας από τους καλύτερους αθλητές που έχουν περάσει όχι μόνο από το μπάσκετ αλλά συνολικά από τον αθλητισμό. Τα φυσικά του προσόντα, η ιδιαίτερη προσωπικότητα του και τα κατορθώματά του στο παρκέ τον βοήθησαν να δημιουργήσει ιστορίες που σήμερα μοιάζουν μη πιστευτές, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινές.




Δεν του άρεσε το μπάσκετ


Στα πρώτα χρόνια της ζωής του, ο Wilt θεωρούσε πως το μπάσκετ είναι "ένα παιχνίδι για αδερφές" και έτσι δεν του άρεσε ασχολείται με αυτό. Αντ'αυτού είχε επιλέξει τον στίβο ως το άθλημα που θα ακολουθούσε. Ήταν εξαιρετικός στο τρέξιμο, στην σφυροβολία αλλά εκεί που πραγματικά ξεχώριζε ήταν το άλμα εις ύψος. Αργότερα όμως και αφού, όπως παραδέχεται ο ίδιος, το μπάσκετ ήταν ο βασιλιάς των σπορ στην Φιλαδέλφεια "αναγκάστηκε" να παίξει κι αυτός μπάσκετ. Βέβαια ίσως βοήθησε και το γεγονός πως στα 10 του είχε ύψος 1,83 ενώ στα 15 του, την χρονιά που μόλις είχε μπει στο λύκειο, έβλεπε τον κόσμο από τα 2 μέτρα και 11 εκατοστά. Ίσως να βοήθησε κι αυτό..

Ήταν απίστευτα αλτικός


Μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι Center του παρελθόντος ότι δεν ήταν πολύ αθλητικοί αλλά στην περίπτωση του Chamberlain αυτό δεν ισχύει. Ο τύπος κέρδισε το κολεγιακό πρωτάθλημα στο άλμα εις ύψος, 3 σερί χρονιές, μπορούσε να κατεβάσει από την κορυφή του ταμπλό κέρματα, ενώ μπορούσε να καρφώσει σε μπασκέτες που ήταν περίπου 60 εκατοστά (12 feet αντί για 10, 3.6 μέτρα αντί για 3) πιο ψηλές.

Σήκωνε πάνω από 250 κιλά

Το 1982 και ενώ βρίσκεται στο Madison Square Garden για να συζητήσει για ένα συμβόλαιο που θα τον φέρει πάλι πίσω στα γήπεδα, σε ηλικία 46 χρονών, ο Wilt βλέπει δύο κούριερ να προσπαθούν να μεταφέρουν πολλά δέματα στιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Το ασανσέρ από το βάρος του φορτίου είχε σταματήσει μερικά εκατοστά πιο κάτω και έτσι οι 2 κούριερ, έπρεπε να σηκώσουν τα πολλά κουτιά μέχρι την επιφάνεια και μετά να τα σύρουν. Ο Chamberlain βλέποντάς τους να ζορίζονται από το μεγάλο φορτίο, πηγαίνει να τους βοηθήσει και το σηκώνει μόνος του. Ένας περαστικός εντυπωσιασμένος από την δύναμη του Wilt, ρωτάει τους 2 κούριερ πόσο περίπου ζύγιζε το φορτίο. "Κοντά στα 270-280 κιλά."

                                            
                                                       Ο Wilt μαζί με τον Walter Bellamy

Ένα badass καλωσόρισμα


Όταν πρωτομπήκε στην Λίγκα ο Walter Bellamy ήταν ένα μοναδικό ταλέντο που έβαζε 30 πόντους ανά παιχνίδι. Την 1η φορά που θα βρει απέναντι του τον Wilt, όντας ακόμα rookie και εντυπωσιασμένος που παίζει μαζί με τα είδωλα του, τον πλησιάζει και του λέει ''Γειά σας κύριε Chamberlain είμαι ο Walter Bellamy. ''. Ο Chamberlain του απαντά κάπως διαφορετικά. '' Γεια σου Walter. Δεν θα μπορέσεις να κάνεις ούτε ένα σουτ στο 1ο ημίχρονο. '' Πράγματι. Ο Wilt μπλόκαρε 9 σουτ του Bellamy. Όταν τελείωσε το 1ο ημίχρονο, τον πλησιάζει και του λέει ''Τώρα μπορείς να παίξεις ''.

Παίκτης του NBA στα 50 του

Την σεζόν 1985 - 1986, οι Nets που τότε ήταν ακόμα στο New Jersey, πρόσφεραν στον Chamberlain 362.5000 δολάρια για 7 παιχνίδια + τα playoffs. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αυτού του ποσού, το 2015, 50 χρόνια μετά, ένα δεκαήμερο συμβόλαιο στοίχιζε 50 χιλιάδες δολάρια. Ο Chamberlain αρνήθηκε όχι γιατί πίστευε ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει, αλλά επειδή θεώρησε ότι η πρόταση των Nets δεν ήταν αμιγώς μπασκετική αλλά ένα κόλπο μάρκετινγκ.

Μπορούσε να παίξει στα 45 του

Στις αρχές του 80', ο εδώ και πολλά χρόνια εκτός αγωνιστικής δράσης Wilt, επισκέφτηκε το γυμναστήριο του UCLA για να παίξει μερικά pick-up παιχνίδια. Ανάμεσα στους αντιπάλους του Wilt βρισκόταν και ο Magic Johnson που, σύμφωνα με τον Larry Brown "Έτρεχε την κατάσταση". Σε ένα από αυτά τα παιχνίδια, ο Magic έχει πάρει ήδη αρκετά αμφιλεγόμενα φάουλ με τον Chamberlain να εκνευρίζεται. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ένα goaltending που ζήτησε ο άσσος των Lakers. Ο Wilt σοβαρεύει και ανακοινώνει στους αντιπάλους του, "Κανένα lay up από εδώ και πέρα". Από εκεί και έπειτα, ο Wilt μπλόκαρε ΟΛΑ τα σουτ του Magic.



Ένας διαφορετικός τρόπος να αλλάξεις λάστιχα
Από τα 16 του, ο Wilt ξεκίνησε να δουλεύει ως αχθοφόρος στο ξενοδοχείο Kutscher's στο προάστιο Catskills της Νέας Υόρκης. Εκεί, όταν κάποιος είχε σκασμένο λάστιχο και δεν είχε γρύλο για να σηκώσει το αμάξι, ο Chamberlain θα πήγαινε πίσω από το αμάξι και απλώς θα το σήκωνε!

Κατέστρεφε καριέρες από τα 16 του
Στο ίδιο ξενοδοχείο, την 1η του χρονιά εκεί, ο Wilt θα βρει εκεί τον Red Auerbach, τον θρυλικό προπονητή των Celtics. Ο Auerbach, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος αθλημάτων του ξενοδοχείου, εντόπισε τον νεαρό Wilt και τον έβαλε να παίξει 1 εναντίον 1 με τον B.H. Born, τον καλύτερο παίκτη κολεγίων και πιθανό νο1 Draft pick της εποχής. Ο Chamberlain διαλύει τον Born που μετά την ήττα του, αποφασίζει να παρατήσει το μπάσκετ και να γίνει μηχανικός. "Αν ένα λυκειόπαιδο μπορούσε να με κερδίσει τόσο εύκολα, πίστευα πως δεν θα τα κατάφερνα με τους επαγγελματίες". Ο Auerbach προσπάθησε να πείσει τον Wilt να παίξει σε κάποιο κολέγιο της Νέας Αγγλίας (Βοστόνη) έτσι ώστε να μπορέσει να τον επιλέξει με το territorial pick στο Draft. Ο Wilt απέρριψε την πρόταση του, αλλά για φανταστείτε τον Wilt στους Celtics...


         
                              O Wilt πίνει γάλα μετά το παιχνίδι των 100 πόντων


Μπορούσε να κάνει τα πάντα, κυριολεκτικά τα πάντα


Σύμφωνα με τον Dan Issel, ο Wilt ήθελε ένα υπέρογκο συμβόλαιο, αλλά οι 76ers θεωρούσαν πως δεν το άξιζε επειδή δεν μπορούσε να πασάρει καλά. Έτσι την σεζόν 1967-1968ο Wilt με 702 assists ήταν πρώτος σε συνολικές τελικές πάσες (όχι assists ανά παιχνίδι) σε ολόκληρη την Λίγκα! Μέχρι σήμερα παραμένει ο μόνος Center που το έχει καταφέρει.

Έσπασε το δάχτυλο ενός παίκτη καρφώνοντας
Η ιστορία πάει κάπως έτσι. Ο Chamberlain είχε θυμώσει πολύ με τον Johnny Kerr και κάρφωσε την μπάλα με τόση δύναμη, που πέρασε τα διχτάκι και πέφτοντας προς το πάτωμα, έσπασε το δάχτυλο του ποδιού του Kerr! Ο Billy Cunnigham λέει πως "Ο Johnny ντρεπόταν τόσο πολύ να πει πως έσπασε το δάχτυλο του από ένα κάρφωμα του Wilt, που περπάτησε μέχρι την άλλη πλευρά του παρκέ, έκανε πως σκοντάφτει, έπιασε το δάχτυλό του και βγήκε από το παιχνίδι".

Έβγαλε τον ώμο του Gus Johnson με τάπα

O Billy Cunnigham μας διηγείται την ιστορία κάπως έτσι:



"Η καλύτερη φάση που έχω δει ποτέ έγινε σε ένα από τα τελευταία ματς της σεζόν 1966-67. Παίζαμε στη Βαλτιμόρη, και πηγαίναμε για το καλύτερο ρεκόρ στην Ιστορία του NBA. Νωρίτερα στο ματς, ο Gus Johnson είχε καρφώσει μπροστά στον Wilt. O Gus ήταν ένας πάρα πολύ δυνατός αθλητής. Εγώ ζύγιζα περίπου 110 κιλά, και ο τύπος μπορούσε να με πετάξει έξω από το γήπεδο με το ένα χέρι. Είχε εντυπωσιακό κορμί, τρομερά μυώδης, και λάτρευε να καρφώνει. Στη φάση απέναντι στον Wilt, κάρφωσε την μπάλα με απίστευτη δύναμη, και ήταν πασιφανές ότι όλο αυτό δεν άρεσε καθόλου στον Wilt.
Κάποια στιγμή, λοιπόν, ο Gus βγήκε στον αιφνιδιασμό, και ανάμεσα σε αυτόν και το καλάθι ήταν μόνο ο Wilt. Έπιασε την μπάλα με το ένα χέρι και απογειώθηκε, σκόπευε να καρφώσει ξανά μπροστά στον Wilt. Τότε εκείνος σηκώθηκε, έπιασε την μπάλα καθαρά στον αέρα με ολόκληρη την παλάμη του, καθώς ο Gus πήγαινε για το κάρφωμα, και με αδιανόητη δύναμη την έσπρωξε προς τα πίσω, παίρνοντας μαζί του και τον Gus, που έχασε την ισορροπία του και σωριάστηκε στο παρκέ.
Χρειάστηκε να τον πάρουν από το γήπεδο με φορείο. Όπως αποδείχθηκε, ο Gus Johnson έγινε εκείνο το βράδυ ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία του NBA που υπέστη εξάρθρωση ώμου από μία τάπα..."



Hall of Famer σε 2 αθλήματα

Μετά την απόσυρση του το 1974, ο Wilt συνέχισε να αθλείται και σύμφωνα με τον ίδιο ήταν σε καλύτερη φυσική κατάσταση από την εποχή που έπαιζε μπάσκετ. Έτσι βρήκε ένα νέο άθλημα για να περνάει την ώρα του, το βόλεϊ. Ο Chamberlain έπαιξε κάποια χρόνια το άθλημα, ήταν αρκετά καλός και δυνατός, αλλά του έλειπε η τεχνική του αθλήματος. Παρόλα αυτά, κατάφερε να μπει στο Hall of Fame του Βόλεϊ, εξαιτίας κυρίως στην προσπάθεια του να κάνει το άθλημα πιο δημοφιλές.

Παραλίγο να μπει στο ring με τον Muhammad Ali
Βρισκόμαστε στο 1971. Ο Wilt είναι 35 χρονών και μια σεζόν πριν αποσυρθεί από το μπάσκετ. Σκοπός του είναι να κατακτήσει όχι μόνο τον κόσμο του μπάσκετ, αυτό το είχε κάνει ήδη με τα 70 ρεκόρ. Ήθελε να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο των σπορ. Για τον ίδιο αυτό που έπρεπε να κάνει ήταν να προκαλέσει τον Ali σε έναν αγώνα πυγμαχίας. Ο 29χρονος τότε Ali, που μέχρι τότε μετρούσε 31 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια με 25 KO, δέχτηκε τελικά, μετά από πολλές αρνήσεις, να αγωνιστεί. 3 χρόνια νωρίτερα, είχε αρνηθεί να πολεμήσει στο Βιετνάμ και έτσι είχε αποκλειστεί από το box και είχε ανάγκη από τα χρήματα. Τελικά ο αγώνας δεν έγινε ποτέ. Ο Chamberlain ισχυρίζεται πως τα κέρδη μετά φόρων, δεν άξιζαν την προσπάθεια. Άλλοι λένε πως ο Ali μπήκε στο μυαλό του και έτσι ο Wilt δείλιασε.



Ο κόσμος καταλάβαινε πόσο καλός ήταν


Ο Darrall Imhoff είναι ο παίκτης που δεν έχεις ακούσει ποτέ. Έπαιξε για 13 χρόνια στην Λίγκα την δεκαετία του 60' και του 70', όντας ένας τίμιος Center για αρκετές ομάδες. Το highlight της καριέρας του είναι ότι μάρκαρε τον Wilt την ημέρα που έγραψε ιστορία με τους 100 πόντους. "Όταν πήρα το 3ο φάουλ, λέω στον διαιτητή: "Γιατί απλώς δεν του δίνεις 100 πόντους να πάμε σπίτι μας;" λίγο αργότερα αυτό έγινε", θυμάται ο Imhoff. Δύο μέρες αργότερα, οι Warriors παίζουν και πάλι με τους Knicks στο MSG. Αυτή την φορά ο Imhoff κρατά τον Wilt "χαμηλά". Μόνο 54 πόντους έβαλε εκεινό το βράδυ ο "Big Dipper" στους Knicks. Οι φανς της Νέας Υόρκης έδωσαν ένα standing ovation στον Imhoff για την προσπάθεια του. "Κουβαλούσα πάντα μέσα μου εκείνο το παιχνίδι των 100 πόντων."

Το δώρο του στον Al Attles

Ο Al Attles αποσύρθηκε από την προπονητική το 1984. Μέχρι σήμερα είναι ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία της ομάδας, όντας 13 χρόνια στην ομάδα με ρεκόρ 557-518. Στο τελευταίο του παιχνίδι, ο Wilt αποφάσισε να του κάνει ένα πολύτιμο δώρο. Την μπάλα από το παιχνίδι των 100 πόντων. Εκείνο το βράδυ ο Attles, συμπαίκτης του Chamberlain στους Warriors, είχε 8 στα 8 σουτ και έτσι ο Wilt έβαλε μια ιδιαίτερη αφιέρωση. "Στον Al, που έκανε τα πάντα σωστά την λάθος στιγμή". "Αυτή η μπάλα όπως και η φιλία του Wilt είναι κάτι που θα εκτιμώ για την υπόλοιπη ζωή μου".

Η ιστορία του Josh Pastner

O Josh Pastner ήταν ένα ball boy των 76ers για πολλά χρόνια και έτσι βρέθηκε πολύ κοντά με τον Wilt. Ο Wilt πάντα πίστευε ότι κάποιος τον κυνηγάει και θέλει να τον δηλητηριάσει δια μέσω των ποτών που έπινε στα timeouts. Έτσι έβαζε πάντα τον Josh να δοκιμάζει πρώτος για να είναι σίγουρος ότι δεν θέλει κανείς να τον δηλητηριάσει ή έστω να τον κοιμίσει..

Μισούσε το παρατσούκλι του
Φανταστείτε ολόκληρη την ζωή σας να φωνάζουν με ένα παρατσούκλι που μισείτε. Ο Wilt Chamberlain μισούσε τον "Wilt the Stilt". Ακόμα και αν ήταν αυτός που τον έκανε διάσημο. Αργότερα στην ζωή του, παραδέχτηκε πως δεν του άρεσε καθόλου, άλλωστε όπως είπε και ο ίδιος "Κανείς δεν αγαπάει τον Γολιάθ".


20.000
Όσο εξωπραγματικός και αν είναι αυτός ο αριθμός, είναι βασισμένος σε μαθηματικά και θα μπορούσε, πραγματικά θα μπορούσε, αν συνυπολογίσουμε και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του Wilt, να είναι αληθινός. Ο αριθμός προέκυψε όταν ο Rod Roddewig και ο Wilt πήγαν να μείνουν στο σπίτι του 2ου στην Χονολουλού. Οι 2 τους έμειναν εκεί για 10 μέρες και ο Rod σημείωνε τα πάντα στο ημερολόγιό του. Κάθε φορά που ο Chamberlain πήγαινε με μια διαφορετική κοπέλα στο κρεβάτι, ο Rod έβαζε ένα τικ. Μετά το πέρας των 10 ημερών, το ημερολόγιο του Rod είχε 23(!) τικς. Έτσι, αποφασίζοντας να βγάλει προσεγγιστικά ένα νούμερο, ο Rod πήρε τις 23 κοπέλες στις 10 αυτές τις μέρες (2,3 ανά μέρα), τις διαίρεσε δια 2 για να είναι μετριοπαθής και μετά τις πολλαπλασίασε επί τον αριθμό των ημερών που ήταν ζωντανός ο Wilt, πλην 15 χρόνια. Τώρα το 20.000 μοιάζει αρκετά ρεαλιστικό.
















Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες