Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Kobe Bryant: Η ζωή ενός ειδώλου του μπάσκετ


Στις 23 Αυγούστου γεννιέται στην Φιλαδέλφεια ο Kobe Bryant. Το όνομα του προήλθε από το αγαπημένο γεύμα του πατέρα του σε εστιατόριο της πόλης, εκλεκτό  φιλέτο γιαπωνέζικου μόσχου. Σε μικρή ηλικία μετακόμισαν οικογενειακώς στην Ιταλία όπου ο μπαμπάς Joe έπαιξε όλα του τα χρόνια μετά το NBA εκτός από μια χρονιά στη Γαλλία.

Ο μικρός Kobe μετέτρεψε τη μοναχικότητα σε όπλο. Το γήπεδο ήταν το μέρος που μπορούσε να κερδίσει τον σεβασμό όλων όσων τον θεωρούσαν παρείσακτο έξω από αυτό. Θα εξελίξει τα αθλητικά του προσόντα και θα βάλει πλώρη για τον μαγικό κόσμο κατευθείαν μετά το λύκειο προσπερνώντας το κολλέγιο. Θα γίνει Draft από τους Hornets για να παραχωρηθεί τελικά στους Lakers αντι του Divac. Ο Vlade αρχικά δεν συμφώνησε με το trade αλλά ευτυχώς για τους «Λιμνανθρώπους» άλλαξε στάση αργότερα.


Την πρώτη του χρονιά θα έχει κόντρα με τον Coach Harris και μικρό χρόνο συμμετοχής, όμως θα παίξει στο All-Star Game κατακτώντας μάλιστα τον διαγωνισμό καρφωμάτων. Στα playoffs σε κρίσιμο αγώνα εναντίον των Jazz θα κάνει τέσσερις φορές airball. Ο Shaq ήταν ο πρώτος που έτρεξε να τον ηρεμήσει καθώς πίστευε οτι ήταν ο μόνος που μπορούσε να πάρει τέτοια κρίσιμα σουτ άσχετα με το πως θα καταλήξουν.


Τρία χρόνια μετά ξεκινά η δυναστεία με τις ευλογίες και υπό τις οδηγίες του Phill Jackson. Ο Kobe συνέθεσε ένα τρομερό δίδυμο με τον Shaq. Αν απομονώσουμε μια φάση από όλη την κοινή τους πορεία που να καταδεικνύει καλύτερα τη συνεργασία τους η επιλογή είναι εύκολη. Game 7 WCF 2000. Ο Bryant ντριμπλάρει τον Pippen στην κορυφή της ρακέτας και υψώνει για τον Big Diesel. Εκείνος καρφώνει εμφατικά και ενώ το staples εκρήγνυται, τρέχει με τα δάχτυλα υψωμένα στην άλλη πλευρά. Η ομάδα ολοκληρώνει το comeback της 4ης περιόδου και περνά στους τελικούς. Εκεί έχασε τα Game 2 & 3, όταν o Jalen Rose του έκανε στον πρώτο παιχνίδι κάτι παρόμοιο με αυτό του Pachulia στον Kawhi. Στο Game 4 όταν ο Shaq αποβλήθηκε με 6 φάουλ στην παράταση ο Kobe τράβηξε κουπί μπαίνοντας σε clutch mode χαρίζοντας τη νίκη. Η σειρά τελείωσε με 4-2. Τις επόμενες 2 χρονιές φτάνει πάλι ως το τέλος του δρόμου. Το 2001 με την πιο dominant εκδοχή της ομάδας και το 2002 (μετά βέβαια και από διαιτητικές σκιές στα WCF με τους Kings).


Το 2003 τράβηξε όλα τα βλέμματα για την υπόθεση βιασμού στην οποία ενεπλάκη. Δέχθηκε πλήγμα ψυχολογικά και οικονομικά αφού αρκετοί χορηγοί του σταμάτησαν τη συνεργασία. Αθωώθηκε, αλλά την αλήθεια δεν θα τη μάθουμε ποτέ. Οι διαμάχες με τον Shaq άρχισαν κάπου το 2002 και κορυφώθηκαν το 2004 μετά και την ήττα από το Detroit στους τελικούς. Οι Lakers επέλεξαν να κρατήσουν τον Bryant αντί του O 'Neal, τον οποίο έδωσαν στο Miami παίρνοντας κυρίως τον Lamar Odom.

Το Δεκέμβριο του 2005 θα σημειώσει 63 πόντους σε 3 περιόδους όταν η αντίπαλη ομάδα είχε 62. Έκατσε στον πάγκο και δεν αγωνίστηκε αλλο. Όταν ο Brian Shaw τον ρώτησε γιατί δεν ήθελε να συνεχίσει να πλησιάσει τους 100 εκείνος απάντησε οτι θα το έκανε κάποια αλλη φορά. Ένα μήνα μετά επαληθεύθηκε. Σημείωσε 81 πόντους απέναντι στους Raptors. Ο Charlie Villanueva είχε ρωτήσει τον Odom την ώρα του αγώνα αν οι δυο τους βρίσκονταν σε όνειρο ή αν όντως το ζούσαν αυτό που συνέβαινε.


Έξι χρόνια μετά το τελευταίο του τότε πρωτάθλημα κατέκτησε το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου και πήγε στους τελικούς το 2008. Εκεί όμως καραδοκούσαν οι Celtics. Έχασε με 4-2 γνωρίζοντας ταπεινωτική ήττα στο τελευταίο παιχνίδι.

Από εκείνη την ημέρα και για 2 συναπτά έτη άκουγε κάθε μέρα το τραγούδι ''don't stop believing" με σκοπό να δώσει κίνητρο στον εαυτό του για εκδίκηση. Συμμετείχε στην "Redeem Team" του 2008. Με το work ethic του ενέπνευσε και τους υπόλοιπους συμπαίκτες του για έξτρα πρωϊνές προπονήσεις. Έτσι κατά μια έννοια μπορούμε να πούμε πως βοήθησε στην εξέλιξη των Lebron, Wade, Bosh, Kidd, Battier, Howard κι όχι μόνο. Έμμεσα λοιπόν έχει μερίδιο επιτυχίας σε πρωταθλήτριες ομάδες απο το 2011 ως και το 2013 χωρίς καν να αποτελεί κομμάτι των roster τους.


Το 2009 με αντίπαλο τους Magic θα πάρει το 4ο δαχτυλίδι του έχοντας και τον Gasol σε εξαιρετική φόρμα στη σεζον. Το 2010 θα κάνει το repeat παίρνοντας το 5ο και τελευταίο του δαχτυλίδι και ταυτόχρονα εκδίκηση με αντίπαλο τους Celtics. Και τιςτο δύο χρονιές ανακηρύχτηκε MVP τωμ τελικών. Για 2-3 χρόνια θα υπάρξει στασιμότητα.


Στο Λονδίνο θα υπερασπιστεί τα κεκτημένα της Κίνας. Το 2013 θα φτιαχτεί μια superteam με συμπαίκτες τους Nash Howard. Ο Nash φαινόταν ο ιδανικός ειδικά μετά το βέτο της λίγκας στην ανταλλαγή για Chris Paul. Συνέβη όμως το μόνο που θα μπορούσε να φρενάρει το τρένο. Τραυματίστηκαν τόσο οι νέες αφίξεις όσο και ο Pau. Έτσι ο Kobe πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες σεζόν του απελπιστικά μόνος. Κατάφερε να βάλει την ομάδα στα playoffs αλλά η συσσωρευμένη κούραση τον πρόδωσε φέρνοντας ρίξη αχιλλείου. Μέχρι και την απόσυρση του το 2016 συνέχισε να αντιμετωπίζει τραυματισμούς.


Τελευταία λαμπερή στιγμή του ήταν η αποχαιρετιστήρια 60αρα του. Ολοκλήρωσε έτσι μια ονειρεμένη καριέρα γεμάτη διακρίσεις. Έδωσε ο ίδιος το ψευδώνυμο Black Mamba στον εαυτό του. Εκτός των 4 γραμμών αποδείχθηκε εξαιρετικός επιχειρηματίας, εκδίδοντας βιβλίο λαμβάνοντας Oscar για ταινία μικρού μήκους, επενδύοντας σε ενεργειακά ποτά, συμμετέχοντας σε σειρές με θέμα την ανάλυση του τρόπου απόδοσης διαφόρων αθλητών.


Το πιστότερο αντίγραφο του MJ γίνεται 41 ετών. Χρόνια πολλά μεγάλε Black Mamba!
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες