Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Οι Toronto Raptors είναι Πρωταθλητές!




Όπως όλοι γνωρίζουμε το Game 6 των φετινών τελικών ήταν το τελευταίο παιχνίδι των Warriors στην Oracle Arena διότι από την νέα σεζόν, οι «Πολεμιστές» του Steve Kerr θα βρούνε «στέγη» στο ολοκαίνουργιο Chase Center του San Francisco, το οποίο κόστισε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Χθες βράδυ, η Oracle Arena φόρεσε τα γιορτινά της με σκοπό να αποχαιρετήσει την ομάδα που φιλοξενούσε επί 47 χρόνια. Το All-Star Game του 2000 που συμπεριέλαβε την εκκωφαντική επίδειξη καρφωμάτων του Vince Carter, τα τρία πρωταθλήματα που κατέκτησαν οι Warriors το 2015, το 2017 και ο 2018, το καλύτερο ρεκόρ (73-9) στην ιστορία του NBA καθώς και το εντυπωσιακό poster-dunk του Baron Davis στο Andrei Kirilenko ήταν μερικές από τις δόξες που κατά καιρούς γνώρισε το «σπίτι μας» όπως το αποκαλούν οι παίχτες των Warriors.

Η συμβολική κίνηση των Warriors στο χθεσινό ματς, οι όποιοι φόρεσαν το παρακάτω T-Shirt για να τιμήσουν το απών KD και το κοινό της Oracle Arena. 




Η πρώτη περίοδος βρήκε τους Raptors να προηγούνται με 33-32. Στα πρώτα λεπτά της περιόδου, ο Kyle Lowry πέτυχε 15 πόντους με 4/4 τρίποντα και έδωσε ένα μικρό προβάδισμα για την ομάδα του. Στο μέσο της περιόδου, ο σουτέρ ολκής και συνήθης ύποπτος σε Game 6, άρχισε να «ζεσταίνεται» πετυχαίνοντας 10 πόντους με 4/5 FG και 2/3 τρίποντα αφήνοντας πίσω του τον Lebron James στην λίστα των εύστοχων τρίποντων στους τελικούς.

Στα επόμενα 12 λεπτά, η ψαλίδα της διαφοράς αυξήθηκε κατά 2 και η ομάδα του Nick Nurse πήγε στο locker room έχοντας προβάδισμα τριών πόντων. Ο Lowry συνέχισε από εκεί που έμεινε στην πρώτη περίοδο και τελείωσε το ημίχρονο με 21 πόντους, 6 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Συνολικά σκόραρε ή έδωσε ασίστ στους 35 από τους 60 των Raptors. Αξιοσημείωτη σε αυτή την περίοδο, ήταν η προσφορά του Ibaka από τον πάγκο. Ο Kawhi ως τότε είχε ένα «ήσυχο» παιχνίδι με 9 πόντους σε 20 λεπτά. Στον αντίποδα, οι 27 από τους 57 πόντους του πρώτου ημιχρόνου για τους Warriors έχουν πετύχει από κοινού Curry και Thompson. Ο δεύτερος μέχρι στιγμής σουτάρει με 57% εντός πεδιάς και μετράει 18 πόντους. 




Την 3η περίοδο ο Klay Thompson, έπειτα από προσγείωση σε ένα κάρφωμα στον αιφνιδιασμό, στραβοπάτησε και αποχώρησε από το ματς 2 λεπτά πριν το τέλος της περιόδου. Ο ίδιος είχε 2.5 πόντους ανά σουτ και συνολικά 30 πόντους σε 12 σουτ. Ο Leonard από την άλλη, έκανε αισθητή την παρουσία του στην ίδια περίοδο με 10 πόντους. Το ματς ήταν ισόπαλο και η τέταρτη περίοδος έμελλε να κρίνει το αποτέλεσμα.

Στην τελευταία περίοδο, ο Klay δεν επέστρεψε και ο Van Fleet σκοράροντας 12 πόντους οδήγησε την ομάδα του στην στέψη. Το άστοχο τρίποντο του Curry στα τελευταία 4 δευτερόλεπτα οδήγησε σε μια τεχνική ποινή και έπειτα σε ένα φάουλ εις βάρος του Kawhi. MVP του ματς ο Lowry me 26 πόντους, 7 ριμπάουντ και 10 ασίστ με +16 στο +/-.

Τι να πει κανείς για το ματς και κατ'επέκταση για την σειρά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο δρόμος προς τους Τελικούς για τους «δεινόσαυρους» δεν ήταν «στρωμένος με ροδοπέταλα». Η ομάδα του Nick Nurse απέκλεισε στον πρώτο γύρο τους Orlando Magic, έπειτα τους Sixers με το εύστοχο -έπειτα από 4 αναπηδήσεις- σουτ του Kawhi στο Game 7 και τέλος 4-2 την καλύτερη ομάδα της Λίγκας μολονότι βρέθηκαν πίσω στη σειρά με 2-0. Οι «Πολεμιστές» προκρίθηκαν στους Τελικούς του ΝΒΑ για 5η συνεχόμενη φορά αφήνοντας πίσω τους, τους Clippers και τους Rockets με 4-2 καθώς και τους Blazers έπειτα από «σκούπα».

Οι Raptors προηγήθηκαν στη σειρά με 1-0 ύστερα από την παρθενική και εκπληκτική εμφάνιση του Siakam με 32 πόντους. Οι Warriors κέρδισαν όμως στο Game 2 στην Scotiabank Arena και πήραν το πλεονέκτημα. Ο Nick Nurse, ύστερα από το Game 2, ενθάρρυνε τους παίχτες τους λέγοντας τους πως για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα θα έπρεπε να νικήσουν τουλάχιστον μία φορά στο Oakland. Η απάντηση του Kawhi: «F*ck it, let's get them both». Έτσι κι έγινε. Οι Raptors κέρδισαν και στα δύο παιχνίδια του Oakland και πλέον είχαν προβάδισμα 3-1 στη σειρά. Ο Green σε δηλώσεις του έπειτα από το Game 4  είπε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει και είμαστε έτοιμοι να γράψουμε την δική μας ιστορία. Στο παρελθόν βρισκόμουν στην αντίπαλη ομάδα όταν γύρισε η σειρά από 3-1. Ο Curry δήλωσε πως η αρμάδα του Kerr δεν είχε πει την τελευταία της λέξη.

Στους τελικούς του NBA, η ομάδα που προηγείται με 3-1 στη σειρά είχε μέχρι τότε κερδίσει 33/34 φορές το πρωτάθλημα. Η μόνη εξαίρεση στον κανόνα, οι Cavs του 2016. Οι Warriors πήγαν στο Ontario έχοντας στη διάθεσή τους τον τραυματία από τη σειρά με τους Rockets, KD. Ωστόσο τα πράγματα για τα ίδιο δεν εξελίχθηκαν ιδανικά. Ενώ είχε σκοράρει 11 πόντους με 3/3 τρίποντα αποκόμισε καινούργιο τραυματισμό έπειτα από σταυρωτή στον Ibaka. Η διάγνωση έδειξε ρήξη στον αχίλλειο τένοντα. Ο KD, οδηγήθηκε με τη βοήθεια του Iggy και του Curry στο locker room και αποχώρησε στηριζόμενος σε πατερίτσες. Επιπλέον, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις εκτιμάται ότι θα χάσει όλη την επόμενη σεζόν. Τελικά, οι Warriors κατόρθωσαν να πάρουν το Game 6 έπειτα από τα τρίποντα των Splash Brothers στα τελευταία λεπτά του αγώνα και να δώσουν παράταση στη σειρά.




Εν τέλει όμως, οι Raptors είχαν τα ψυχικά αποθέματα και κατάφεραν να αντέξουν στην πίεση και στην κούραση και να στεφθούν πρωταθλητές για πρώτη φορά στην ιστορία τους, 24 χρόνια μετά την ίδρυση τους. Η άμυνα τους και το βάθος του ροστερ τους ήταν τα στοιχεία που έκριναν κατά ένα μεγάλο βαθμό την έκβαση της σειράς. Για πρώτη φορά σε Τελικούς είχαμε 5 εκτός έδρας νίκες (3 Raptors, 2 Warriors).

Ο Nick Nurse κατέκτησε στην παρθενική του χρονιά στο NBA το πρωτάθλημα. Επιπλέον, έγινε ο πρώτος προπονητής που έχει κατακτήσει την G-League και το πρωτάθλημα του NBA. Η αρμάδα του απαρτίζονταν από τους Kawhi Leonard, πρωταθλητής και Finals MVP με τους Spurs, κάτοχος 2 βραβείων DPOY, Marc Gasol, βετεράνος Center και πρώην DPOY, Danny Green, πρωταθλητής με τους Spurs, Serge Ibaka, «μπαρουτοκαπνισμένος»  Forward, είχε ξαναβρεθεί σε Τελικούς (2012), Kyle Lowry, «σκύλος» στην άμυνα και σημαία των Raptors, Pascal Siakam, ο MIP για φέτος, Fred Van Vleet, ρολίστας, έπειτα από την γέννηση του γιου του ευστοχούσε σωρηδόν σε τρίποντα. Μείζων παράγοντας για την επιτυχία των Raptors, ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Masai Ujiri, ο οποίος δεν αρκέστηκε στην μετριότητα, εκμεταλλεύτηκε την απουσία του Lebron από την Ανατολική Περιφέρεια και ρίσκαρε ανταλλάσσοντας τον ηγέτη της ομάδας του για έναν παίχτη που δεν είχε αγωνιστεί σχεδόν για μία ολόκληρη σεζόν. Επιπλέον, το all-in ολοκληρώθηκε μέσω της απόκτησης του Marc Gasol έπειτα από ανταλλαγή.




Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην κάνουμε ιδιαίτερη μνεία για τον φετινό Finals MVP που είχε μέσο όρο στους Τελικούς 28.5 πόντους και 9.8 ριμπάουντ. Ο Kawhi Leonard, έγινε ο πρώτος παίχτης με δύο κατακτήσεις πρωταθλημάτων και δύο βραβεία Finals MVP σε δύο διαφορετικές Περιφέρειες. Επιπλέον, έγινε ο τρίτος κατά σειρά παίχτης -μετά τους Kareem και Lebron- που έχει στην κατοχή δύο δαχτυλίδια και δύο Finals MVP  αγωνιζόμενος σε δύο διαφορετικές ομάδες. Ακόμα, είναι αυτός που απέτρεψε τους Warriors από το three peat, κάτι που έκανε και με τους Heat το Lebron το 2014. Επιπρόσθετα, έγινε ο πρώτος παίχτης με δύο βραβεία Finals MVP χωρίς να έχει κατακτήσει το βραβείο του MVP της σεζόν.

Και τα ρεκόρ για αυτόν το υπερπαίχτη δεν σταματούν εδώ. Στον δρόμο του για τους Τελικούς, κατάφερε να αποκλείσει τους MVP της σεζόν στους Τελικούς Περιφέρειας. (2014 KD και 2019 Giannis). Επίσης, ο Kawhi μπήκε στο κλειστό group παιχτών με 2 κατακτήσεις πρωταθλημάτων και δύο βραβεία Finals MVP σε ηλικία των 27 ή μικρότερη. Οι μόνοι που το είχαν καταφέρει αυτό, ήταν o Magic Johnson και o Tim Duncan.

Αναμφίβολα, η φετινή post-season του Claw θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις καλύτερες όλων των εποχών. Συνολικά αυτή την post season σκόραρε 30.9 πόντους, μάζευε 9.2 ριμπάουντ, μοίραζε 4.0 ασίστ και έκανε 1.7 κλεψίματα ανά αγώνα. Ο ίδιος, κατάφερε να πετύχει 732 πόντους και να πάρει την τρίτη θέση στην κατάταξη με τους περισσότερους πόντους σε μία post-season πίσω από τον Michael Jordan και τον Lebron James. Η επίδοση του αυτή, τον βάζει στο group παιχτών με 700+ στα Playoffs. Εκτός από τον ίδιο και τους δύο προαναφερθέντες, την ομάδα αυτή πλαισιώνουν οι Shaq, Iverson και Hakeem. Τώρα, το μόνο που μένει, είναι να μάθουμε τα σχέδια του για την επόμενη σεζόν.





WE THE NORTH AND WE ARE CHAMPIONS!




Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Αναγνώστες